Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2016.
04:00
D. Dekić - Vesti A

Srpsku nećete uništiti!

Zapaljiva pretnja nestankom Srpske ako referendum o Danu RS bude sproveden, koju je izrekao ratni komandant bosanskih muslimana Sefer Halilović, buknula je u požar. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da iza Halilovićevih reči stoji politički vođa muslimana Bakir Izetbegović i optužio Sarajevo da želi novi rat.

Tanjug
Pucanj u prazno: Milorad Dodik

Dačić izjavu Halilovića vidi kao najveću pretnju miru i stabilnosti u regionu, poručivši da je Srbija dovoljno jaka da odbrani sebe, kao i da neće dozvoliti uništenje RS. Zarad mira, pozvao je međunarodnu zajednicu na hitnu intervenciju.

Pucanj u prazno propalog generala

- Halilović govori ono što Izetbegović misli i zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi koji se baziraju na proceni da Srpska ne može izdržati više od 10 do 15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani - naveo je Dačić, koji ističe da je referendum samo izgovor za nameru da se ratom uništi RS.

Da su hteli kompromis, kako kaže, Ustavni sud BiH je mogao da promeni bar zarez u odluci da ne dozvoli referendum, pa je očito da je reč o izgovoru za ratne namere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju.

Komandanti VRS pozvali na jedinstvo

Predstavnici Udruženja Čast otadžbine pozvali su građane da masovno izađu na referendum. General Dušan Kovačević je rekao da referendum nije stranačko, već pitanje opstanka RS. Komandant Vukova sa Drine Milan Jolović Legenda je pozvao na jedinstvo u vreme kada se ponovo čuju pretnje, a ratni komandant Specijalnog odreda s Ilidže Branislav Okuka Crni smatra da se radi na nestanku RS i destabilizaciji regiona. Pročitana je i poruka komandanta Hercegovačkog korpusa VRS generala Rodoljuba Anđića, koji je naveo da heroji koji su dali živote za RS ne smeju biti zaboravljeni, a referendum jedini način odbrane dostojanstva i volje naroda.

Poslednje pretnje Srbima predsednik RS Milorad Dodik vidi kao novu u nizu ratnohuškačkih izjava.

- Halilović je mešina koja puca u prazno! To je još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala koji nije odgovarao ni Bošnjacima u BiH, a koji bi opet da ratuje - rekao je Dodik.

Poručio je i da RS niko ne može da uništi, niti će je oteti, pa ne treba davati značaja nebuloznim izjavama. Dodik je ipak dodao da je postojanje RS uvek bilo ugroženo i da se borba za očuvanje nastavlja, a kada je reč o bezbednosti, ugrožavaju je radikalni islamisti kojih je sve više u BiH.

Ako napadnu, odlazimo iz Bosne

Dodik je rekao da je Bakir Izetbegović pre dva meseca upoznao zapadne ambasadore o naoružavanju Bošnjaka i proceni naoružanja u RS.
- Bošnjaci se grdno varaju ako misle da Srpska nije spremna i sposobna da se brani. Kada bi nas napali, to bi samo ubrzalo naš put ka samostalnosti i u BiH ne bismo ostali ni minut - rekao je Dodik. 

MUP RS spreman

Prema rečima ministra policije RS Dragana Lukača, MUP je spreman da svime čim raspolaže brani Srpsku od bilo kakvog ugrožavanja i da zaštiti građane, njihove živote i imovinu.
- Halilović živi u prošlosti, a sigurni smo da Srpska nije ugrožena i da niko ne može da je ugrozi - rekao je Lukač.

Halilović je posle oštrih reakcija uzvratio da rat provociraju oni koji insistiraju na referendumu ili otcepljenju, ne poštuju odluku Ustavnog suda, ni državu, a skreću pažnju sa svog kriminala i lopovluka na ratne teme. On je izneo i niz uvreda na račun srpskog premijera i šefa diplomatije, rekavši da su poslednji koje treba slušati kada se govori o regionalnoj stabilnosti i miru.

- Nikome ne pretimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese deo BiH bez belaja - kazao je Halilović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online