Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 20.11.2013.
17:22
Beta A

"Srbija ne bi dozvolila referendum o nezavisnosti RS"

Dejtonski sporazum treba menjati, a posebna šansa za to je u približavanju BiH Evropskoj uniji, izjavio je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović povodom 18. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bakir Izetbegović: Dodikovi trikovi pred izbore
 

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE), Izetbegović ocenjuje da je nedavna najava predsednika RS Milorada Dodika o raspisivanju referenduma predizborni trik, jer to ne bi dozvolili ni domaći, ni spoljni faktori, uključujući i susednu Srbiju.

Dejtonskim mirovnim sporazumom koji su 21. novembra 1995. parafirali tadašnji predsednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević zvanično je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Kad je reč o odnosima u regionu, Izetbegović kaže da "dolaze smirujući impulsi i iz Zagreba, i iz Beograda".

"Možemo govoriti o jednoj sazreloj ekipi lidera u Srbiji koja na pravi način tumači i artikuliše interese Srba, a pravi način je da se prizna suverenitet BiH, da se stvore još korektniji odnosi sa BiH i sa svim susedima, a ne da se prave problemi", rekao je Izetbegović.

Povodom godišnjice mirovnog sporazuma za BIH, Izetbegović je kazao da je "Dejton zaustavio razaranje, i fizičko, a i te neke multietničke matrice, duha Bosne i Hercegovine".

"Dejton je spasao život pacijentu (BIH), ali taj pacijent ne može da živi ako se ne napravi niz operacija posle toga. Niz operacija je i urađen - napravljeno je 60 drzavnih institucija. Taj proces treba nastaviti. On će u stvari biti efikasno pokrenut kada počnu pregovori s Evropskom unijom. Tu vidim izlaz", rekao je on.

Povodom Dodikove izjave da je Republika Srpska država i da će kad-tad tamo biti održan referendum, Izbetbegović kaže da se "to može uraditi samo nasilno".

"Referendum o zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj teritoriji, mogu obaviti samo svi građani BiH. To ne može raditi jedan entitet ili jedan deo BiH", dodao je on.

"Danas nemate spremnosti u regionu da se podrže takve avanture. Svi žele smiraj, pa i Srbija. Mislim da su to samo predizborne floskule koje pomalo panično ponavljaju", smatra Izetbegović.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 17:32
ma nema od toga nista bih je vestacka tvorevina jos gora no sto je bila juga , juga je pukla puci ce i bih i to je to. sto se tice srba "preko drine" bolji su i veci srbi nego mi ovde i zbog toga se ja za njih ne brinem , i za kraj poruku : drino *3bem ti mater ... toliko .
Sreda 20.11.2013. 18:02
Izmetbegoviću, onaj ko je narušavao tu "neku multietičnost BiH" jesu mudžahedini ondašnji i sadašnji tamo. "Smiraj" Srbi hoće oduvijek, ali vi nećete, jer hoćete da se osjećate gazdama kao za vrijeme Osmanskog carstva, a volite i vrijeme austrougarskih šućkora i SS Hadžar divizije kada ste nasrtali na Jevreje i na Srbe. Zato se ne pravite najvni. Znamo se svi kroz istoriju. :)
Sreda 20.11.2013. 17:39
У праву је што се тиче Србије јер њу воде западне слуге,али народ Србије је огромном већином за то да се Република Српска отцепи јер је та трула држава Босна спутава у развоју.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online