Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.09.2016.
01:00
Đ. Barović - Vesti A

Zbog Mladića menjaju Statut Haškog suda

Savet bezbednosti UN izmenio je Statut Haškog tribunala zbog slučaja Ratka Mladića. Na molbu predsednika Tribunala, u Statut je dodat novi član kojim je omogućeno imenovanje sudija koje bi odlučivale o eventualnim žalbama u Mladićevom predmetu.

M. Karović
Malo nepristrasnih sudija: Branko Lukić

Precizira se da se Savet bezbednosti UN jednoglasno složio sa izmenom Statuta. To je praktično omogućeno usvajanjem Rezolucije 2306 kojom se Generalnom sekretaru UN omogućava da imenuje sudije u žalbeno veće na ad hok i privremenoj osnovi na zahtev predsednika Tribunala i nakon konsultacija sa Savetom bezbednosti.

Predsednik Tribunala, sudija Karmel Agijus, prethodno je, 29. jula, obavestio Savet bezbednosti da nema dovoljno stalnih sudija koje bi se bavile eventualnim žalbama u prvostepenom postupku protiv Mladića koji je u toku.

Zamena sudija

Novim Statutom Tribunala omogućeno je imenovanje ad hok sudije u slučaju da nijedan stalni sudija nije dostupan za žalbeno veće ili ako su sve druge "praktične alternative" iscrpljene. Imenovani mora biti bivši sudija Haškog tribunala ili Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, koji je takođe sudija Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

"Usvajanje Rezolucije i izmena Statuta će obezbediti da Žalbeno veće može biti imenovano u slučaju da do takvih žalbi dođe u predmetu Mladić", navodi se u saopštenju Tribunala. Glavni advokat u odbrani generala Ratka Mladića, Branko Lukić, ovu odluku Saveta bezbednosti ocenjuje kao "delimičan uspeh" pravnog tima koji predvodi.

- Procedura Haškog suda je takva da mi, tokom prvostepenog postupka ne možemo direktno da uputimo žalbu Žalbenom veću, već najpre moramo da podnesemo zahtev Pretresnom veću da nam odobri pravo na žalbu. Ali, sve te naše zahteve za žalbe, a u poslednjih nekoliko meseci bilo ih je šest-sedam, te iste sudije su odbijale - objašnjava Lukić koji veruje da je promeni Statuta delimično doprinela i žalba koju su uputili Savetu bezbednosti UN.

- U žalbi Savetu bezbednosti zatražili smo ili promenu sudija koje će odlučivati po presudi Mladiću ili da se njegov proces uputi u neki drugi sud jer je većina sudija koje će i u prvostepenom i žalbenom postupku odlučivati o krivici generala u svojim ranijim presudama bila decidna da je on kriv. Što zbog prestanka mandata ili dobrovoljnog odlaska, sada je u Haškom sudu nedovoljan broj nepristrasnih sudija, pa se iskreno nadam da će promenom Statuta taj problem biti rešen - ističe Lukić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online