Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.07.2016.
08:20
I. V. - Vesti A

Zajedno posle šest decenija

Proteklog meseca navršilo se šest decenija od ispita zrelosti prvih maturanata gimnazije u Jajcu. Okupili su se "momci" između 78 i 82 godine, da se prisete detinjstva i mladosti i naprave životni balans, uz priču kako su i šta su, a šta su mogli da budu. Maturu su položila 33 učenika, od kojih je danas živo njih 17. U Jajcu su se sastala - trojica! Petar Vujičić koji danas živi u Bijeljini, Miodrag Rajak iz Beograda i dr Ivica Vojnović, kao domaćin u Jajcu.

Vesti
Radost leži u sitnim zadovoljstvima: Petar Vujičić, Miodrag Rajak i dr Ivica Vojnović

 Bilo je to, kažu, prijatno trodnevno druženje uz kafu i pokoju čašu vina. Menjali su lokacije na Plivskim jezerima, bili su u starom hotelu Turist, uživali su u ručku pored slapova reke Plive, gde svežina smaragdnozelene boje reke uz rošenje kapljicama hladne vode koja se rasipa preko sedrenih kaskada uklanja težinu omorine, obilazili su muzeje, vodopade, tvrđave. Zanimljivi su im bili i sokaci i mahale koje su skrivale prve ljubavi, uz priče i anegdote iz školskih dana.

- Nažalost, nismo mogli da posetimo našu školu, jer je u bombardovanju u poslednjem ratu potpuno uništena. Sada je tu izgrađena sportska dvorana - kaže dr Vojnović.

Tri dana druženja donela su im veliku radost, podsetivši ih da je sreća u sitnim zadovoljstvima. Uverili su se da još u sebi kriju dečačku duhovnu energiju.

Gimnazija u Jajcu utemeljena je 1948. godine, najpre kao niža realna gimnazija, a od 1951. i viša nakon male mature koja se polagala u trećem razredu.

Upravo taj četvrti razred upisuje generacija koja će maturirati 1956. godine kao prva generacija jajačkih srednjoškolaca. Bila je to generacija dece koji su školovanje započeli 1945. godine, po okončanju Drugog svetskog rata.

Više razrede gimnazije upisali su tada i učenici iz okolnih mesta - Mrkonjić Grada, Šipova, Glamoča, Ključa i drugih, a u osmom razredu pridružili su im se i maturirali i dva Crnogorca iz Nikšića, dvoje iz Hercegovine, jedna učenica iz Banjaluke i jedna iz Bosanske Gradiške. Nakon mature gotovo svi nastavljaju školovanje, završavaju fakultete, a zatim uspešne karijere nastavljaju kao inženjeri, profesori, novinari, lekari - od Jajca, preko Sarajeva, do Zagreba, Beograda i drugih gradova.

Neki su postali i univerzitetski profesori. U Jajce su se vratila šestorica, od kojih je danas živ samo dr Ivica Vojnović, još aktivan u struci. Za njihov uspeh zaslužni su i profesori, kao što su Jakov Antičević, Marija Balaban, Marija Tabaković, Vidak Jakšić, Zvonimir Pocrnjić, Miho Radovan, Stanko Perazić i mnogi drugi, kojima su veoma zahvalni.

Na kraju, maturanti su se dogovorili o novom susretu za deset godina! Optimistično ili duhovito, našalili su se na sopstveni račun.

Vreme siromaštva i jednakosti

Siromašni, izgladneli, slabo odeveni, mnogi bez jednog ili oba roditelja, između šest i deset godina starosti, seli su u školske klupe srećni što su prestali pucnjava i proganjanje. Poslušni, sa optimizmom prihvataju nova saznanja, verujući u sebe i budućnost. Bila su to deca grada i sela, mnogi su pešačili i deset kilometara do škole, po nevremenu, snegu, kiši i hladnoći. Bilo je to doba siromaštva, ali jednakosti, niko se nije izdvajao po bogatstvu, raslo se bez kompleksa i opterećenja vezanog za materijalne vrednosti. Razvijala se prijateljstva na poverenju, ljubavi, veri u ljude, nije bilo podela ni po verskoj ni nacionalnoj liniji. Ta prijateljstva traju i danas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online