Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.03.2016.
06:44
M. Obradović - Vesti A

Ljuti boj za Banjaluku

Sedam meseci pre lokalnih izbora u Srpskoj stranke su uveliko u kampanji, a najinteresantnija borba očekuje se u najvećim gradovima, pre svega u Banjaluci, gde bi mogla da se dogodi prava "predsednička trka".

Srna
Milorad Dodik podržava svoje kandidate

Banjaluka već godinama važi za bastion SNSD-a, a u Bijeljini je neprikosnoven SDS, pa i jednoj i drugoj partiji ti gradovi predstavljaju velik izazov na svakim lokalnim izborima. Koliko je SNSD ozbiljno zacrtao pobedu u Bijeljini, govori i činjenica da će kao kandidata za gradonačelnika podržati Zlatka Maksimovića, koji je pre nekoliko dana - napustio SDS. Maksimović je bio istaknuti SDS-ov kadar, poslanik je te stranke u parlamentu Srpske, i donedavni blizak saradnik gradonačelnika Miće Mićića. U oktobru će, međutim, Maksimović i Mićić podeliti megdan. Mićića će podržati Savez za promene, a Maksimovića stranke okupljene oko SNSD-a i još neke manje partije.

- Vreme je da ispravimo greške koje su činile vlasti na lokalnom nivou i izađemo sa jasnim idejama i vizijom razvoja našeg grada. Vreme je za promene jer su građani Bijeljine umorni od mnogih obećanja koja u najvećoj meri nisu ispunjena - poručuje Maksimović.

I pored toga što će njegova kandidatura naneti određenu štetu Mići Mićiću, prve procene ipak govore da Maksimović nema preterano velike šanse. Mićić tvrdi da je Maksimovićev odlazak "pojačao stranku".

- Svaki tim se pojačava kada neko uđe ili izađe iz njega. U ovom slučaju, SDS je ojačan - rekao je Mićić.

Istovremeno, u Banjaluci bi na sceni mogli da vidimo epsku borbu dva veoma ozbiljna kandidata. Izgledno je da će SNSD za mesto gradonačelnika kandidovati Igora Radojičića, bivšeg predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, dok bi Savez za promene kao protivkandidata trebalo da isturi Dragana Čavića, bivšeg predsednika Srpske.

- Najveću podršku partije trenutno ima Igor Radojičić - odgovorio je nedavno lider SNSD-a Milorad Dodik na pitanje da li će Radojičić biti kandidat.

Ravnopravna borba

Građani Srpske će u oktobru birati vlast u preko 60 opština i gradova. Četiri godine nakon lokalnih izbora na kojima je značajan uspeh ostvarila Srpska demokratska stranka, situacija je, tvrde upućeni, nešto drugačija, odnosno moglo bi se dogoditi da dve glavne stranke ostvare približno isti rezultat. Očekuje se da SNSD u svim opštinama nastupi zajedno sa koalicionim partnerima, DNS-om i SP-om, dok će SDS nastupati u okviru Saveza za promene.

Time je u drugi plan gurnuta priča da su Dodik i Radojičić u sukobu. U Savezu za promene, pak, još ne žele da otkrivaju imena. Dragan Čavić kaže da je spreman da prihvati kandidaturu, ali da odluku treba da donesu sve stranke članice Saveza. Spekuliše se i mogućnosti da lider PDP-a Branislav Borenović bude kandidat za gradonačelnika.

- Ako kandidat SNSD-a bude Radojičić, Savezu za promene je potrebna mnogo jača i harizmatičnija ličnost od Borenovića. U tom smislu, najkvalitetnije rešenje je Čavić - tvrdi izvor "Vesti" iz Saveza za promene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online