Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 03.07.2016.
20:51
Vestionline, N1 A

"Bajram nije bosanska reč, neka se zove - hižaslav"

Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić uputio je bajramsku čestitku muslimanima i naveo da "Bajram nije bosanska reč" te je predložio da se ubuduće koristi naziv – hižaslav (?!).

Tanjug
Samo Ceriću smeta naziv Bajram (Foto:Arhiva)
 

- Bajram nije bosanska reč. Nije ni turska. Bajram je persijska reč, adaptirana je za turski jezik kao "bayram", a znači doslovno svečanost, kako verska tako i svetovna. Arapi za Bajram kažu "id" što znači povratak ili vraćanje na proživljenu radost i sreću. Tragom ove dve reči na persijskom i arapskam, odlučio sam naći moguću adekvatnu bosansku reč za Bajram. I našao sam je: hižaslav! - navodi se u Cerićevom saopštenju.

Cerić dalje objašnjava:

- Na starobosanskom "hiža" znači kuća, a "slav" je skraćenica od glagola "slaviti" ili "proslavljati". Najveća čežnja svakog Bošnjaka je da se vrati svojoj hiži, da se vrati svome domu, da se vrati svome bosanskom korenu, da se vrati svojoj radosti i sreći, da se vrati svojim oduzetim pravima na zemlju i državu… Neka ne zamere ni Turci, ni Arapi, ni Persijanci, ali bosanski jezik ako nije u nečem bolji, nije ni u čem gori od turskog, arapskog i persijskog  - smatra Cerić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.07.2016. 23:53
Opet "bosanski jezik" Nikakav "bosanski jezik" ne postoji jer ne postoji nikakav "bosanski narod" koji bi govorio tim "bosanskim jezikom". Takodje ne postoji ni neka jasno definisana teritorija koja se zove "bosna". Jedini jasno definisani geografski pojam koji nosi naziv "Bosna" je reka Bosna. Nisu to valjda neki rečni ljudi koji govore tim "bosanskim jezikom". Ako je nekome međunarodno dogovorena i priznata organizacija dejtonske unije FBiH i Republike Srpske toliko mrska, da baš ne može nikako da prihvati da se tamo govore hrvatski ili srpski jezik, mogao bi upotrebiti naziv "jezik konstitutivnih naroda dejtonske BiH" ili ako baš moraju "jezik bosanskohercegovačkih naroda". Ni ovaj drugi naziv nije korektan ali je bar korektniji od nebuloze "bosanski jezik".
Ponedeljak 04.07.2016. 06:33
dobar je bosanski jezik...hrapav i savitljiv.
Ponedeljak 04.07.2016. 08:07
Ma vidi ti naučnika. koliko je "naučan", to je čudo jedno neviđeno. 'Oće da bude novi Vuk i da uđe u ISTORIJU. U istoriju će on ući kao ratni huškač koji je uveliko sa Alijom zapalio Bosnu, prouzrokovao razaranja, ubijanja, uništenja cijelih života a najviše štete je donio muslimanima. Sad ih takvi proglasiše "Bošnjacima". Ne vjeruje ovaj u Alaha jer da vjeruje, nebi to radio. Ovaj je sa Alijom pljačkao u ime Alaha dželešanuha. Idu oni u džehenem a svima se vraća onako kako su radili. Alah-Bog nikom ne ostaje dužan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online