Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 13.06.2016.
10:52
Vestionline A

Bošnjaci bojkotuju nastavu na srpskom jeziku

Većina bošnjačke dece u ponedeljak ujutru nije došla na nastavu, izjavio je direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović i ocenio da je reč o bojkotu nastave koji su preko federalnih medija najavili roditelji te dece.

M. Karović
Većina Bošnjaka bojkotuje nastavu u Srebrenici (Foto: Arhiva)

Jovanović je istakao da je manji broj učenika bošnjačke nacionalnosti došao na nastavu kao i nastavnici Bošnjaci.

On kaže da je prošle sedmice pojedinačno razgovarao sa nekoliko roditelja bošnjačke dece koji su izrazili negodovanje što se u knjižice upisuje naziv "jezik bošnjačkog naroda", ali da škola nije dobila nikakav zahtev niti je obavljen neki sastanak sa delegacijom roditelja bošnjačke dece koji su u ponedeljak sprečili svoju decu da dođu na nastavu.

Prema Jovanovićevim rečima, do kraja školske godine ostalo je još pet dana i većini dece mogu se zaključiti ocjene tako da će završiti razred i jedino će neki slabiji đaci, koji ne dolaze na nastavu, propustiti mogućnost da poprave ocene.

- Mi radimo po uputstvu Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i upisujemo nazive predmeta prema tim instrukcijama, u kojima se navodi da je u Ustavu Republike Srpske jezik kojim govore Bošnjaci definisan kao jezik bošnjačkog naroda - istakao je Jovanović za Srnu.

On nije želio da komentariše nedavnu odluku Ustavnog suda BiH, kojom je rečeno da narod može svoj jezik nazvati kako želi, ali je rekao da škola sprovodi uputstva nadležnih institucija Republike Srpske prema čijem Planu i programu radi.

Nije bilo prevoza pa nisu došli u školu

Reporter Srne prenosi da je u školi bilo nekoliko roditelja bošnjačke dece koji su došli da opravdaju izostanak sa nastave jer, kako kažu, nije bilo redovnog organizovanog prevoza da dođu na nastavu.

Roditelj Emin Bektić rekao je da vozač koji obavlja prevoz đaka nije hteo da poveze njegovu kćerku na nastavu i da je on došao da opravda izostanak deteta sa časova. - Moje dete će pohađati nastavu u ovoj školi još dve godine dok završi osnovno obrazovanje. Ja sam penziju zaradio u Nemačkoj i naučio sam da se postojeći zakoni moraju poštovati. Neka se vlasti dogovaraju i rešavaju pitanja jezika, a deca treba da uče i završavaju školu. Meni ne smeta ćirilica i sistem obrazovanja i želim da mi dete pohađa nastavu, stiče znanje i završi školu - istakao je Bektić.

Za razliku od Srebrenice, gde se većina roditelja bošnjačke dece odlučila za bojkot i da ne dozvole da im deca idu u školu, bošnjačka deca koja pohađaju nastavu u Konjević Polju kod Bratunca redovno dolaze na časove, potvrdila je Srni Olivera Beatović, direktor Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice u čijem je sastavu područna škola u Konjević Polju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.06.2016. 12:18
Bosnai Hercegovina nije ostavština Osmanlija – ta zemlja je postojala pre dolaska Turaka.Šta su to muslimanima (današnjim Bošnjacima) dobra donijeli Turci?Ništa!Turci su Bosnu podjelili na bosanski i hercegovacki i sandžacki pašaluk i od tada se nikada više nije sastavila, ali muslimani to ne vide.Turci su velika zabluda Bošnjaka,koji ako žele biti slični ostalim evropskim narodima, moraju se suočit sami sa sobom i jednom za sva vremena, za vijek vijekova, rasčistiti sa zabludama i islamističkom napašću koja ih je dohvatila i guši ih kao najopakija bolest. …
Ponedeljak 13.06.2016. 12:19
“Bosna i Hercegovina je veštačka tvorevina u kojoj su tri naroda primorana da žive i zbog toga je treba podeliti!” On kaže da treba stvoriti muslimansku državu, a ostalima dopustiti da osnuju svoje nezavisne države ili da se priključe Srbiji i Hrvatskoj. Samo na taj način konačno bi se rešilo nacionalno pitanje svih naroda koji žive na ovim prostorima, dodaje Kisindžer.”Ne postoji bosanski jezik. Ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Srba, Hrvata i Bošnjaka, veštački stvorena u bivšoj Jugoslaviji koju su zapadne sile glupo priznale kao državu” – poručuje Kisindžer.Nezamislivo je osporavati pravo Srbima da organizuju i formiraju svoju državu na prostoru Bosne kada se zna da je Bosna bila srpska još od srednjeg vijeka.
Ponedeljak 13.06.2016. 12:20
Mnogi viđeni islamizirani Srbi kroz istoriju, u dubini duše, nisu se odrekli svojih korena.Srbi su bili: Mehmed paša Sokolović, Ferhat-paša Sokolović, Omer-paša Latas, Osman Đikić, Avdo Karabegović, Mustafa Mulalić, Mustafa Golubić, Meša Selimović…
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online