Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.07.2016.
13:42
Vestionline, Srna A

Dodik: Odluke Ustavnog suda okačite mačku o rep

Poslanici Skupštine Republike Srpske u petak razmatraju Predlog odluke o raspisivanju referenduma za 25. septembar na kojem bi se građani RS izjasnili da li žele da 9. januar i dalje bude Dan Republike. Predstavnici Bošnjaka napustili su sednicu nakon što su zatražili 20 minuta pauze da se konsultuju o predstavljenom materijalu.

Srna
Dodik ima poruku za sve koji su protiv Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u obraćanju poslanicima da će nakon referenduma Vlada RS uputiti zakon o Danu RS u Narodnu skupštinu i da tome neće moći da se usprotive ni predstavnici međunarodne zajednice.

Dodik je rekao da će odluka o održavanju referenduma i odluka o obeležavanju 9. januara kao Dana RS biti zakon sa najvećom snagom volje naroda u istoriji Republike Srpske i dodao da je važnost referenduma u tome da Srbi u RS zaštite pravo da samostalno odlučuju o važnim pitanjima i svojoj sudbini.

Dodik je rekao da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom se Dan RS proglašava neustavnim, prevršila svaku meru i da svom potpredsedniku Ramizu Salkiću poručuje "da odluku Ustavnog suda BiH može da okači mačku o rep onog momenta kad narod izađe na referendum i kaže svoje "ne" takvom odlučivanju Ustavnog suda BiH".

On je naglasio da se referendumom o Danu RS poručuje lideru Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću i njegovoj političkoj opciji da ne mogu Republici Srpskoj osporavati prava koja joj pripadaju.

Prema njegovim rečima, pitanje referenduma i prava na referendum važno je i za sve odnose unutar BiH, te da i Bošnjaci moraju da znaju da BiH može da bude samo deo kompromisa i konsenzusa. 

BiH nikako da se reši strane uprave

On je naglasio da se u BiH danas nijedno važno pitanje ne može da reši bez intervencije stranaca i visokih predstavnika koji su često omogućavali preglasavanje prava i interesa RS i srpskog naroda upravo u Ustavnom sudu BiH.

- Republika Srpska nikada ne sme da odustane od namere da jednog dana pred međunarodnim sudovima pokrene pitanje uloge visokog predstavnika u BiH koji je bio dužan da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, a on ga je obezvređivao - rekao je Dodik i naglasio da se odluka Ustavnog suda o Danu Republike ne može odvojiti od prakse međunarodnih faktora svih prethodnih godina u BiH.

- Nismo protiv BiH onakve kakva je koncipirana u Dejtonu sa tri naroda i dva entiteta - rekao je Dodik, ističući da se u BiH sve češće pokušavaju mimo Ustava i zakona, i Dejtona, afirmisati institucije BiH kao nadređene, a ostale institucije u BiH kao podređene, čemu je međunarodni faktor doprineo pogrešno tumačeći Dejtonski mirovni porazum.

Dodik je rekao da je budućnost BiH nemoguća, ukoliko se bazira na nameri Bošnjaka da se nestankom RS osvete Srbima za prethodni rat.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2016. 16:49
DR Edvard Herman....Srbi su ubili iymedju 500 i 1000 vojno sposobnih muslimana u Srebrenici.I to isključivo iz osvete zbog ub,ijenih preko 3000 srpskih žena i dece.Anešto i iz razloga ne predavanja oružja i pokušaja probijanja obruča...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online