Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 11.06.2016.
02:00
M. Ljubičić - Vesti A

Bez Zapada haos na Balkanu

Nema medija u Srbiji i regionu koji nije preneo sumorne "prognoze" bivšeg visokog diplomate Velike Britanije u Banjaluci i direktora agencije Nova Evropa.

Tanjug
Jedinstveni u veriu Rusiju: Mitinzi u Republici Srpskoj

Timoti Les, naime, predviđa za Balkan novi haos koji će navodno započeti otcepljenjem Republike Srpske od BiH i njenim priključenjem Srbiji. Prethodno će biti referendum, tvrdi Les i "otkriva" da iza takvog razvoja događaja stoji Moskva nadajući se domino efektu koji će sa Balkana "izvući" Zapad, a na čije mesto će se potom ugnezditi Rusija.

Kako to, po Lesu, može da izgleda? Nakon Srba, od BiH će se otcepiti i Hrvati i priključiti matici u čemu će im svesrdno pomoći vlast u Zagrebu. Albanci u Makedoniji će probati da otkinu deo zemlje i zajedno sa Kosovom se priključe Albaniji.

Dejton (ni)je zauvek

Hojt Ji, pomoćnik američkog državnog sekretara, smatra da bi trebalo menjati Aneks četiri Dejtonskog sporazuma.
- Nikada nije bila namera da Dejton ostane zauvek. Jednom ćemo morati da se posvetimo slabostima u dejtonskom ustavu i sistemu koji je iz njega evoluirao proteklih godina - rekao je Ji za "Nezavisne novine". On veruje da će opstati kao trajne tekovine Dejtona - jedinstvena BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Britanski diplomata predviđa i da će Srbi iz Crne Gore nastojati da se vrate Beogradu i Srbiji. Sve to pokušaće da iskoriste Grčka i Bugarska, vrebajući šansu na prisvajanje "njihovih" delova Makedonije.

Ako bi sve teklo po Lesovom scenariju, epilog bi išao u korist Rusije koja bi ojačala svoju poziciju na Balkanu, pre svega zbog tradicionalno dobrih veza sa pravoslavnim zemljama Srbijom, Crnom Gorom, Grčkom i Bugarskom. Les misli da Brisel i Vašington ne bi priznali ovakvo prekrajanje granica, ali će oni do tada toliko oslabiti da neće moći da učine ništa.

Možda se novi balkanski poredak neće desiti sutra, ali kako snaga EU bledi, on je sve bliži, ubeđen je britanski profesor.

Njegove teze izazvale su brojne komentare na društvenim mrežama, uključujući i one koji ocenjuju da je ceo tekst u funkciji novog pritiska na Srbiju od koje Zapad traži da preventivno deluje na vlast u Banjaluci, koja navodno urušava integritet BiH, tog čeda Zapada koje još nije odraslo, a sva je prilika da i neće.

Veliki poznavalac bosanskog političkog lonca, profesor Nenad Kecmanović, smatra da se u BiH obnavlja bošnjačko-hrvatska koalicija sa početka devedesetih godina prošlog veka, te da je ona opasnija utoliko što su umesto političara glavni igrači postali verske vođe.

Kecmanović ocenjuje da se obnova ratnog saveza "križa i polumeseca" u BiH mogla naslutiti na, kako kaže, spektakularnoj proslavi 100 godina od priznanja islama u Hrvatskoj, održanoj u aprilu ove godine, čemu je bila posvećena sednica Sabora u Zagrebu, a glavni gost bio turski predsednik Erdogan.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2016. 02:59
Dace Bog da se ujedinimo sa Srbijom i naravno sa Rusijom. Samo da ne bude ljudskih zrtava. Nista nije vrednije od ljudi.
Subota 11.06.2016. 08:51
Dok nije bilo "zapada" na Balkanu, imali smo mir, sigurnost, prosperitet i bili smo bogati svi a ne samo 1% zapadnih namjesnika koji i danas u svim republikama bivše Jugoslavije otimaju od nas i daju "zapadu".
Subota 11.06.2016. 11:37
Da bi Srbija i Republika Srpska krenule ka ujedinjenju prvo i odmah treba srušiti Vučića . Taj zlikovac se inati Srbima uvek i na svakom mestu i svesno sve radi da nam bude mnogo gore i teže nego do sada . Nikome nije bilo dobro ko god je imao posla sa Američkim ili EU zlikovcima jer njihova "pomoć" se sastojala u tome da opljačkaju i unište svakoga kome su "pomagali u uvođenju demokratije". Mnogi su to kasno shvatili a zbog toga su sami krivi .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online