Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.05.2016.
17:22
Tanjug, Vestionline A

"Danas ruše Dodika, sutra će Vučića"

Destabilizacija Balkana je očigledan proces, a region je izložen raznim vrstama mirnodopske agresije. Cilj toga je da bi se u Republici Srpskoj i Makedoniji, a, na kraju, moguće i u Srbiji doveli na vlast oni koji su po volji Zapada, ocenjeno je na konferenciji "Paljenje Balkana od Makedonije do Republike Srpske".

Tanjug
Dodik i Vučić: Sprema li se čistka?

Zbog situacije u BiH u utorak su u Beogradu sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarali član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik, koji je na konferenciji rekao da RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane i da je danas to očigledno. 

Tu zabrinutost je, kako je naveo, preneo i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na ranijem današnjem sastanku. 

Rekao je da je Vučiću preneo i da RS od Srbije očekuje da stane uz nju u svim okolnostima, te da on ima poverenja i u njega, u predsednika Tomislava Nikolića i u Srbiju da će to tako i biti. 

Danas Dodik sutra Vučić

Analitičar Dragomir Anđelković naveo je da oni koji danas pokušavaju da sruše Dodika isto rade i sa Nikolom Gruevskim u Makedoniji, a da će sutra pokušati sa Vučićem, jer im trebaju slabi političari, koji nisu u stanju da pobede na izborima i da sami formiraju vladu.

Ako hoće narod, neće Zapad

Predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, organizatora konferencije, Stevica Deđanski smatra da je region danas izložen raznim vrstama mirnodopske agresije da bi se u RS, Makedoniji i na kraju moguće u Srbiji doveli na vlast oni koji su po volji Zapada i koji će bespogovorno slušati i raditi ono što zapad traži od njih. 

Metode kojima to sprovode, prema njegovim rečima, jesu "crna propaganda i nemiri koje pokušavaju da izazovu". 

Deđanski je, međutim, ukazao da je u Crnoj Gori obrnuta situacija - da isti centri moći podržavaju tamošnju vlast, što je, prema njemu, dokaz da na Balkanu vlada situacija da što veću podršku naroda neko ima - ima manju podršku Zapada. 

Prete nam sukobi

Glavni urednik portala "Vidovdan" Branko Radun kaže da je destabilizacija Balkana očigledan proces i da se "tamni oblaci nadvijaju nad Balkanom". 

- Ne znam koliko su toga svesne političke elite i mediji, ali veliku su rizici od sukoba, mnogo veći od onih koje imamo trenutno - rekao je Radun. 

Prema njegovom mišljenju, eventualna pobeda Hilari Klinton na predsedničkim izborima u SAD, uz činjenicu da imamo HDZ u Zagrebu, a Izetbegovića u Sarajevu, predstavljala bi povratak u 90-te. 

Navodi i da su "ustašizacija Hrvatske, albanizacija Makedonije, bošnjakizacija BiH, dukjlanizacija Crne Gore dugoročni procesi", koji sada na neki način eskaliraju i dovode do novih tenzija ne samo u tim državama, već i u međusobnim odnosima u regionu. 

Uz napomenu da se dešava ozbiljna destabilizacija na geopolitičkom i unutrašnjem planu pojedinih država u regionu, Radun kaže da Srbija treba da podrži demokratizaciju Crne Gore i da da maksimalnu podršku RS, jer se ona nalazi pred maksimalnim iskušenjima, kao i Makedoniji ako zatraži pomoć. 

Izetbegovićevo nasleđe

Stručnjak za krizne situacije iz BiH Dževad Galijašević ističe da "BiH živi najgori peiod posle Dejtona" i da se jedan stabilan razvoj pretvorio u postdejtonski haos. 

On kao ključni momenat destrukcije vidi "Izetbegovićevo nasleđe". 

- On svojom politikom oživljava to nasleđe na najgori način. U proteklih 18 godina imali ste prvi teroristički napad na RS, ubistvo dva vojnika u Sarajevu, pokušaj linčovanja Vučića i potpuni nemar na istrazi tog događaja, komplikovanje te situacije su radili partneri Izetbegovića. Izetbegović je objavio rat RS, a jedini institucionalni odgovor su davale institucije RS - rekao je Galijašević. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online