Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 22.05.2016.
14:36
Vestionline, b92.net A

"Četnički sveštenik": Blagosiljao sam oružje mog naroda da ih brani od balija!

Vojislav Čarkić, "četnički sveštenik" pričao je za "Al Džaziru" o blagosiljanju oružja i vojnika tokom devedestih, sahranjivanju, ali i razmeni droge na frontu. Borio se u ratu u Bosni i Hercegovini, a njegova jedinica bila je stacionirana na Grbavici u blizini Sarajeva. Međutim, nije samo borio – krstio je vojnike i vodio službe na njihovim sahranama.

youtube.com
Rado se priseća ratnih dešavanja: Vojislav Čarkić

- Morao sam da sahranim ubijene pod snajperskom vatrom. Ponekad bih imao 20 sahrana dnevno. Dosta mi je groblja - kaže on. 

Kako dodaje, dok ispija čašicu rakije, "to je bilo vreme gladi kada je samo smrti bilo u izobilju".

- Blagosiljao sam oružje mog naroda da ih brani od balija - ističe Čarkić. 

Svedok koji je želeo da ostane anoniman kaže da je Čarkić nakon rata vodio službu na sahranama majke i brata Ratka Mladića, kao i da je Mladić bio prisutan uprskos tome što je u to vreme bio begunac. 

Na pitanje o tome Čarkić je odbio da da odgovor. Međutim, o ratu rado priča. 

- U ratu i u uniformi bio sam vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda, pravi četnik - navodi on, ističući da nema razlike imeđu četnika danas i pre: Odani smo monarhiji i želimo svog kralja nazad. 

- Naravno da smo pucali, radili smo to jer su oni pucali na nas. To je rat - dodaje Čarkić. 

Alkohol i droga

U tekstu se nakon toga navodi da je opsada Sarajeva trajala tri i po godine, da je jedna od najdužih u istoriji modernog ratovanja, kao i da je bila teška - i za civile i za vojnike. 

- Pili smo dan i noć da izdržimo to užasno vreme. Bilo je i vojnika koji su uzimali heroin. Nisam mogao da verujem da je na prvim linijama fronta postojala čak i razmena droge između naših vojnika i njihovih. Naročito u Sarajevu je konzumacija toga bila visoka. Droga je pakao za vreme mira, ali zamislite za vreme rata - ističe on. 

Tu navodi da pre rata nije imao nikakva negativna osećanja prema svojim susedima. 

- Pre rata bio sam prijatelj sa imamom. Danas smo i dalje ponekad u kontaktu, ali više nismo prijatelji. Gde god je bila džamija ja bih sagradio crkvu.

Prema njegovim rečima, nikada neće zaboraviti dan kada je na svojim ramenima nosio krst namenjen za crkvu u Grbavici.

- Ne žalim ni za čim u svom životu. Sve je Bog stvorio - kaže on dok podiže tri prsta. Sve što sam uradio ponovio bih. Ali ako me pitate da li imam dušu rekao bih više ne.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2016. 15:51
Oce li Al dzazira nekada da napravi emisuju o odredima mudzahedina u BiH i njihovim zlocinima????
Nedelja 22.05.2016. 15:51
Vojislav Čarkić, "čet,nički sveštenik" pričao je za "Al Džaziru" o blagosiljanju oružja i vojnika tokom devedestih, sahranjivanju, ali i razmeni droge na frontu. Borio se u ratu u Bosni i Hercegovini, a njegova jedinica bila je stacionirana na Grbavici u blizini Sarajeva.
Nedelja 22.05.2016. 16:22
Snajperista sa zgrade "Lorisa" na Trgu Pere Kosorića, današnjem Trgu heroja, ub,io je 11. marta 1995. godine desetogodišnju Milicu i devetogodišnju Natašu koje su igrale lastiša u Ulici Rave Janković, ispred zgrade na broju 59, u naselju Grbavica koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.Devojčice su odmah prevezene u bolnicu Kasindo, a prema zapisniku iz bolnice, Milica je dovezena mrtva, dok je Nataša umrla 15 minuta nakon prijema. Prema navodima svedoka, devojčice je ub,io S.P, pripadnik 101. brigade takozvane Armije Bosne i Hercegovine koji je privođen, ali nikada nije procesuiran. On se javno hvalio da je iz snajpera ub,io devojčice i još 20 Srba na Grbavici. Nataša i Milica sahranjene su jedna do druge na groblju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online