Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.05.2016.
16:12
Vestionline A

"Dok se mi delimo, oni koji su nas klali od 1941. do 1945. ponovo oštre svoje kame"

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da podrška potpredsednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka banjalučkom biskupu Franji Komarici, koji je uporedio Blajburg i Banjaluku, treba da "osvesti srpski narod u Republici Srpskoj i ujedini ga protiv onih koji mu ne misle dobro".

www.mc.rs
Srbi moraju da čuvaju svoju državu: Dragomir Anđelković

Anđelković kaže da Srbi u Republici Srpskoj ne smeju dozvoliti da ih strani centri moći dele i guraju jedne na drugih.
 
- Dok se mi delimo, oni koji su nas klali od 1941. do 1945. godine ponovo oštre svoje kame i svaki srpski sukob bi iskoristili za uništenje srpskog naroda - rekao je Anđelković agenciji Srna.

On navodi da Srbi "moraju da čuvaju svoju državu - Republiku Srpsku, a da Beograd mora maksimalno da stane iza Srpske jer je to jedini način da se ona očuva". 

Govoreći o izjavi biskupa i podršci koju su mu dale hrvatske vlasti i katolički kler, Anđelković je konstatovao da "oni koji veličaju ustaštvo i nalaze se na neoustaškim pozicijama mogu sa pravom da porede Blajburg i Banjaluku, jer su iz njihovog ugla posmatranja obe stvari zločin".

- Sa stanovišta veliko-hrvatskog šovinizma zločin je što Banjaluka nije u sastavu neke njihove Nezavisne Države Hrvatske i što taj deo srpskog prostora nije očišćen od Srba jer da nije njih to bi bilo Hrvatska. Za te neoustaše misija je da se Srbi zapadno od Drine eliminišu - smatra Anđelković.

Zamena teza

On navodi da je reč o strašnoj zameni teza u kojoj "zločinci svoje zločine prebacuju žrtvama".

- Srbi su žrtve ustaškog genocida, dok danas promoteri ustaštva za nekakve zločine optužuju Srbe. Oni se nikada neće upitati šta je istina - rekao je Anđelković.

On kaže da bi svet sa pravom trebalo da se upita kako su oni koji su stvorili državu na dva genocida i koji "očevima nacije" nazivaju Ivu Pilara i Antu Starčevića mogu sada da pričaju o stradanju Hrvata u Republici Srpskoj i upoređuju Blajburg i Banjaluku.

- Sigurno da je bilo sa srpske strane pojedinačnih zločina, ali nikada nije bilo genocidne namere kakva je bila od Hrvatske i muslimana u BiH, kojim je jedini cilj da zatru Republiku Srpsku - rekao je Anđelković.

Govor mržnje kome su skloni u Hrvatskoj, kaže Anđelković, u toj državi nije tako tretiran, jer se izlivi mržnje prema Srbima i svemu srpskom smatraju normalnim.

- Oni žive u sistemu de se deca od malih nogu vaspitavaju u duhu totalne netolerancije prema Srbima i oni su u tim okolnostima izgubili normalan osećaj šta je to mržnja - rekao je Anđelković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online