Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 02.02.2014.
17:09
Beta A

Banjaluka: 72 godine od ustaškog pokolja

U naselju Drakulić danas je služenjem liturgije, parastosom i polaganjem venaca kod Spomen-kosturnice obeležno 72 godine od ustaškog pokolja nad više od 2.300 Srba u nekoliko banjalučkih sela i rudniku Rakovac.

Foto: Ilustracija

Ustaše su u ranim jutarnjim satima 7. februara 1942. godine, bez ijednog ispaljenog metka, sekirama, noževima, maljevima i krampovima, u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac ubile više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dete.

Ustaše su predvodili ustaški stožernik Banjaluke Viktor Gutić i franjevac Miroslav Filipović-Majstorović. Obeležavanju 72 godine od ovog zločina prisustvovali su najviši
zvaničnici RS, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i mnogobrojni građani Banjaluke.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ovaj zločin "dokaz genocidnog i fašističkog nagona tadašnjih ustaških vlasti prema srpskom narodu".

"Ubijali su decu u školama i kućama, starce i sve ljude koje su zatekli u ovim selima. Ovo je jedan od najtežih zločina koje je komunistička vlast decenijama skrivala i koji u to vreme nije na adekvatan način obeležen", kazao je Dodik novinarima u Drakuliću.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da postoji mnogo mesta gde su tokom Drugog svetskog rata stradali Srbi, navodeći da je veoma važno da se obeležavaju godišnjice stradanja i da se ne zaborave oni koji su na najstravičniji način ubijani.

Gradnačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović takođe je poručio da se stravični zločini počinjeni nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu ne smeju zaboraviti. "Ovo je opomena i poruka onima koji su kreatori takve zločinačke politike da nikada neće biti zaboravljeno šta je počinjeno na ovim prostorima. Svetski moćnici i danas žele da prekrajaju istoriju, ali to nećemo dopustiti", rekao je Gavranović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.02.2014. 17:23
Fra sotona mjastorovic sa svojih dvanaest ustasa koji su predstavljali dvanaest apostola, je u skolskom dvoristu ubadao decu nozem i klao ih.terao je i svoje ustase da rade isto, govoreci im...greh vas na mene nek ide....onaj zlikovac poljak je u poseti BiH, odbio da obidje drakulice i dr stratista...gori sada u paklu sa fra sotonom i drugim zlikovcima. Braco i Sestre iz R. Srbske vi mi dajete nadu, da se Srbi nece predati, i prihvatiti promenu svesti.Bog i Sveti Sava, neka su sa vama, i pomognu vam.
Nedelja 02.02.2014. 17:42
Nemojte tako, uvredicete pavelic-jugend sa portala. Odma ce vam reci kako je srbojsek poljoprivredna alatka a da su te zlocine zapravo pocinili cetnici dok su srbokatolicki hrvati bili u partizanima. Oslobadjali Staljingrad a posle toga se i iskrcali u Normandiji.
Nedelja 02.02.2014. 17:47
Не знам да ли је још неко чуо да је уснија драмосер, пре неки дан, дао интервју хрватском "глобусу" у коме је, између осталог изјавио да ће тражити од хрвата да му помогну да направи "бољу" Србију ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online