Nedelja 02.02.2014.
17:09
Beta

Banjaluka: 72 godine od ustaškog pokolja

Foto: Ilustracija

Ustaše su u ranim jutarnjim satima 7. februara 1942. godine, bez ijednog ispaljenog metka, sekirama, noževima, maljevima i krampovima, u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac ubile više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dete.

Ustaše su predvodili ustaški stožernik Banjaluke Viktor Gutić i franjevac Miroslav Filipović-Majstorović. Obeležavanju 72 godine od ovog zločina prisustvovali su najviši
zvaničnici RS, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i mnogobrojni građani Banjaluke.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ovaj zločin "dokaz genocidnog i fašističkog nagona tadašnjih ustaških vlasti prema srpskom narodu".

"Ubijali su decu u školama i kućama, starce i sve ljude koje su zatekli u ovim selima. Ovo je jedan od najtežih zločina koje je komunistička vlast decenijama skrivala i koji u to vreme nije na adekvatan način obeležen", kazao je Dodik novinarima u Drakuliću.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da postoji mnogo mesta gde su tokom Drugog svetskog rata stradali Srbi, navodeći da je veoma važno da se obeležavaju godišnjice stradanja i da se ne zaborave oni koji su na najstravičniji način ubijani.

Gradnačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović takođe je poručio da se stravični zločini počinjeni nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu ne smeju zaboraviti. "Ovo je opomena i poruka onima koji su kreatori takve zločinačke politike da nikada neće biti zaboravljeno šta je počinjeno na ovim prostorima. Svetski moćnici i danas žele da prekrajaju istoriju, ali to nećemo dopustiti", rekao je Gavranović.

2024 © - Vesti online