Subota 21.05.2016.
16:12
Vestionline

"Dok se mi delimo, oni koji su nas klali od 1941. do 1945. ponovo oštre svoje kame"

www.mc.rs
Srbi moraju da čuvaju svoju državu: Dragomir Anđelković

Anđelković kaže da Srbi u Republici Srpskoj ne smeju dozvoliti da ih strani centri moći dele i guraju jedne na drugih.
 
- Dok se mi delimo, oni koji su nas klali od 1941. do 1945. godine ponovo oštre svoje kame i svaki srpski sukob bi iskoristili za uništenje srpskog naroda - rekao je Anđelković agenciji Srna.

On navodi da Srbi "moraju da čuvaju svoju državu - Republiku Srpsku, a da Beograd mora maksimalno da stane iza Srpske jer je to jedini način da se ona očuva". 

Govoreći o izjavi biskupa i podršci koju su mu dale hrvatske vlasti i katolički kler, Anđelković je konstatovao da "oni koji veličaju ustaštvo i nalaze se na neoustaškim pozicijama mogu sa pravom da porede Blajburg i Banjaluku, jer su iz njihovog ugla posmatranja obe stvari zločin".

- Sa stanovišta veliko-hrvatskog šovinizma zločin je što Banjaluka nije u sastavu neke njihove Nezavisne Države Hrvatske i što taj deo srpskog prostora nije očišćen od Srba jer da nije njih to bi bilo Hrvatska. Za te neoustaše misija je da se Srbi zapadno od Drine eliminišu - smatra Anđelković.

Zamena teza

On navodi da je reč o strašnoj zameni teza u kojoj "zločinci svoje zločine prebacuju žrtvama".

- Srbi su žrtve ustaškog genocida, dok danas promoteri ustaštva za nekakve zločine optužuju Srbe. Oni se nikada neće upitati šta je istina - rekao je Anđelković.

On kaže da bi svet sa pravom trebalo da se upita kako su oni koji su stvorili državu na dva genocida i koji "očevima nacije" nazivaju Ivu Pilara i Antu Starčevića mogu sada da pričaju o stradanju Hrvata u Republici Srpskoj i upoređuju Blajburg i Banjaluku.

- Sigurno da je bilo sa srpske strane pojedinačnih zločina, ali nikada nije bilo genocidne namere kakva je bila od Hrvatske i muslimana u BiH, kojim je jedini cilj da zatru Republiku Srpsku - rekao je Anđelković.

Govor mržnje kome su skloni u Hrvatskoj, kaže Anđelković, u toj državi nije tako tretiran, jer se izlivi mržnje prema Srbima i svemu srpskom smatraju normalnim.

- Oni žive u sistemu de se deca od malih nogu vaspitavaju u duhu totalne netolerancije prema Srbima i oni su u tim okolnostima izgubili normalan osećaj šta je to mržnja - rekao je Anđelković.

2024 © - Vesti online