Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.05.2016.
15:50
Vestionline A

Đukanović: Srbija i Rusija koriste SPC u borbi protiv Crne Gore

Tačno je da Rusija i Srbija imaju veoma moćno oružje u pravoslavnoj crkvi koja se protivi NATO i EU, istakao je prmijer Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu portalu "Politiko".

Tanjug
SPC vodi rat protiv crnogorske države: Milo Đukanović

- Anti-NATO snage su i neke političke partije iz opozicije, deo NVO sektora i deo medija. Ali glavni oslonac protivnicima NATO-a u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva. Ona je bila veliki protivnik nezavisnosti Crne Gore. Sramotne su bile njene tvrdnje da Crna Gora ne može sama zato što je mala i da zbog toga treba da ostane "u braku sa Srbijom" i da radi za ruske interese. Zavređuje pažnju to što se crkva protivi državi tako otvoreno i neumorno - rekao je Đukanović.

Premijer Crne Gore je dodao da je to "nažalost naša realnost".

- To je cena koju Crna Gora plaća od tragičnog kraja Prvog svetskog rata kada joj je Srbija anektirala teritoriju i kada je ukinuta Crnogorska pravoslavna crkva. Od tada Srpska pravoslavna crkva vodi rat protiv nezavisne crnogorske države i nastavlja sa tim i nakon što su građani Crne Gore napravili svoj izbor. Vredno pažnje je što SPC istrajava na tome i nakon stava vlade Srbije. Ranije su institucije države Srbije aktivno podržavale anti-crnogorske partije. Mogu reći da je danas ta podrška opala pod vođstvom Aleksandra Vučića - dodao je.

Političar iz prošlosti 

On je rekao da je Srbija danas fokusirana na svoju budućnost unutar Evropske unije, kao i na poboljšanje odnosa sa susedima uključujući i Crnu Goru.

- To je ohrabrujuće za nas. Ono što nas brine je SPC koja se ponaša kao da ona zna bolje i pokušava da strateške interese usmeri u drugom pravcu -  ističe Đukanović.

Novinar je konstatovao da su se stvari od 90-ih godina prošlog veka promenile, ali da je Đukanović i dalje na vlasti i pitao ga "da li kao političar iz prošlosti može da vodi državu u budućnosti".

- Tačno je, u proteklih 25 godina sam pokrivao najvažnije rukovodeće pozicije u Crnoj Gori. Uglavnom sam bio premijer, a pet godina i predsednik. Napustio sam politiku dobrovoljno dva puta, 2006. i 2010., ali sam osećao potrebu da se vratim. Imao sam drugačije planove u životu i da sam se za njih odlučio život bi mi definitivno bio lakši. Ali preuzeo sam dužnost u vremenu kada se Jugoslavija raspadala. Morao sam da rešim taj problem. Onda sam kasnije morao da pokrenem državu ka nezavisnosti. Sada dovršavam evro-atlantske integracije. Šta su mi planovi za budućnost? Trenutno razmišljam o izborima u oktobru i potpuno sam posvećen pobedi - zaključuje Đukanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online