Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.05.2016.
14:29
Tanjug A

Dodik o nedoličnom ponašanu biskupa Komarice: Ne mogu se porediti Blajburg i Banjaluka

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da biskup Franjo Komarica nije povukao svoju raniju izjavu u kojoj je uporedio Banjaluku sa Blajburgom, te da je to, uz žaljenje, trebalo da uradi.

Tanjug
Biskup morao da povuče izjavu: Milorad Dodik

- Ta izjava ostaje da zvoni u javnosti, u našoj svesti, kao nedolično ponašanje jednog biskupa - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik, naime, ostaje pri stavu da se Banjaluka i Blajburg ne mogu porediti i izjednačavati. Predsednik Srpske je podsetio da su sa pojedinih područja proterivani Hrvati, ali sa određenih prostora su tokm rata proterivani i Srbi, te ponovio da žali za svim stradalim na ovim prostorima.

- Žao mi je zbog svih stradlih ljudi na ovim prostorima. Možda bi biskup mogao konačno da izrazi žaljenje za stradalim Srbima u Drakuliću i mnogim drugim mestima. Ako nije, evo mu prilike da to uradi - naveo je Dodik, prenela je Fena.

Neophodno je, smatra on, da biskup banjalučki i svi drugi učine napor za dodatno razumevanje među narodima kako bi se iz ove situacije izašlo bar na način da se stvari konsoliduju, a ne da nedovršene izjave ponovo budu predmet polemike.

Dodik smatra da je biskup Komarica trebalo da povuče spornu izjavu i da prizna da je poređenje Banjaluke i Blajburga bila greška. On je rekao da saoseća sa Komaricom stradanja Hrvata, kao i svih drugih naroda, Bošnjaka, 12 banjalučkih beba i Srbima koji su stradali u prošlom ratu.

- Ali, spekulacije koje je izneo biskup su apsolutno nedolične i mislim da bi bilo primereno da se do kraja ogradi od svoje izjave i da je povuče kao neosnovanu i netačnu. Onda bismo mogli da počnemo da vraćamo poverenje - poručio je Dodik.

Biskup Komarica izjavio je ranijea mu nije bila namera da povredi sugrđane Srbe, ni žrtve srpskog naroda, iz vremena Drugog svetskog rata i ovog poslednjeg.

Biskup tvrdi da je njegovo poređenje Banjaluke s Blajburgom bilo metaforično, a bila je namenjena aktuelnim političarima u Hrvatskoj Srpskoj i celoj BiH, pa i Banjaluci da konačno odlučnije zajednički započnu da ispravljaju tešku i dalekosežnu nepravdu kojaje naneta mnogim njegovim sugrađanima, sunarodnicima i savremenicima. Za sve to, kako je rekao, odgovornost snose mnogi političari iz ratnih i poratnih godina, a koji su još na vlasti.

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2016. 15:39
Хоћемо на слободу Српског хероја РАТКА МЛАДИЋА који је давао свој живот за Републику Српску а ми га продадосмо за шаку долара.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online