Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.05.2016.
08:15
M. Obradović - Vesti A

Otimačina do Strazbura

Bošnjačke tužbe protiv Republike Srpske za nadoknadu ratne materijalne i nematerijalne štete pale su u vodu, ali opasnost po Banjaluku nije prošla.

commons.wikimedia.org/Adrian Grycuk
Bošnjaci spremili taktiku: Evropski sud za ljudska prava u Strazburu

Ustavni sud BiH pre nekoliko dana doneo je odluku kojom je usvojena apelacija Pravobranilaštva RS podnesena na presudu Apelacionog suda Brčko Distrikta kojom je Srpska bila obavezana da fizičkim licima isplati nadoknadu ratne nematerijalne štete zbog smrti bliskih srodnika za vreme rata u BiH. Prostim rečima, grupa Bošnjaka tužila je Srpsku, ali je njihova tužba odbačena zbog zastarelosti. Pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković izjavila je da je najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH potvrđeno da će sve tužbe koje podnose građani Federacije BiH protiv Republike Srpske u vezi sa ratnom nematerijalnom i materijalnom štetom, kojih je više od 30.000, pasti u vodu. Inače, ukupna vrednost odštetnih zahteva protiv Republike Srpske, samo iz Sarajeva, iznosi 1,6 milijardi maraka.

- Pravobranilaštvo je na svim sudskim instancama na nivou BiH dokazalo da Republika Srpska nije odgovorna za nadoknadu štete po principu objektivne odgovornosti - rekla je Novakovićeva.

Masovne tužbe iz Federacije BiH podnošene su konstantno u proteklih desetak godina. Kada bi sve bile naplaćene, Republika Srpska bi ostala uskraćena za ceo jedan godišnji budžet. Međutim, opasnost nije prošla. Kako su u BiH iscrpljeni svi pravni lekovi, dobar deo tužilaca mogao bi da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Prema nezvaničnim saznanjima, nekoliko stotina tužilaca već je posavetovano da počne da priprema apelaciju u Strazburu. Sagovornik "Vesti", dobro upućen u celi slučaj, kaže da je ovde reč o organizovanoj kampanji.

Napadaju i na ime

U Strazburu bi se uskoro mogla naći i mnogo ozbiljnija tužba protiv Republike Srpske, nego što su one za nadoknadu ratne štete. Naime, grupa intelektualaca iz Sarajeva odavno predlaže osporavanje imena Republike Srpske. Kako to u BiH nije moguće, jer je ime Srpske ustavna kategorija, rešenje vide u Strazburu koji je već jednom, preko presude "Sejdić-Finci", dobro poremetio odnose u BiH.

- Oni znaju da će sve njihove tužbe pasti, i sada se već spremaju za sledeći korak. A u Strazburu bi moglo da bude svega, jer tamo se neće odlučivati samo po pravu, već i po lobiranju. Neke političke i pravničke strukture već odavno sa pojedinim podnosiocima tužbi dogovaraju taktiku nastupa u Strazburu tako da je sigurno da će Srpska u narednim godinama dobiti još jedan ozbiljan problem - kaže naš izvor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online