Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 12.04.2016.
13:54
Vestionline A

Vučić i Bakir oči u oči: Da Bošnjaci uđu u srpske, a Srbi u bošnjačke cipele

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Mostaru da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana u pravom smislu te reči i pozvao na rešavanje svih problema u miru.

Tanjug
Srpsko-bošnjački odnosi kičma Zapadnog Balkana

- Srbi i Bošnjaci imaju, sasvim izvesno, zajedničku budućnost tamo gde su vekovima živeli - rekao je Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

- Srbi sa mnogim narodima dele granice, ali sa Bošnjacima živimo zajedno i u Srbiji i u BiH i tako će morati da bude i u budućnosti - poručio je premijer Srbije i dodao da ćemo se ponašati ozbiljno i odgovorno i čuvaćemo mir i pravo na budućnost svakog deteta.

Vučić je rekao da je zaključak obojice da u narednom periodu treba da se inteziviraju kontakti, razgovor, dijalog.

- Zaključak obojice, a Bakir može da me demantuje, to je da u narednom periodu inteziviramo kontakte, razgovore, dijalog, jer smatramo da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana u pravom smislu te reči, za mir, bezbonost i sigurnost građana u celom regionu - rekao je.

- Kad je reč o prošlosti, moramo je sagledati svakog ugla, da Bošnjaci uđu u naše, srpske cipele, a mi Srbi u bošnjačke - istakao je premijer.

Prošlost se ne utiče,na budućnost može

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović konstatovao je  da je prošlost "bila kakva je bila", da na nju ne može da se utiče, ali, rekao je, može da se utiče na budućnost.

- Mi smo spremni da probamo da inteziviramo dijalog Srbije i BiH, Srba i Bošnjaka. Treba razumeti jedni druge, uvažavati jedni druge, uvažavati istinu i presude međunarodnih sudova - rekao je Izetbegović na zajedničkoj pres konferenciji sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je, obraćajući se novinarima posle Vučića, dodao da se Srbija s pravom seća zločina tokom Drugog svetskog rata i osnivanja Nezavisne države Hrvatske.

- I treba da se seća i ne sme da zaboravi, kao što ćemo se i mi zauvek sećati nekih stvari - rekao je Izetbegović i dodao da to ne treba da bude prepreka ka stvaranju boljih odnosa.

Hoće li biti tužbe?

Na pitanje novinara da li će odustati od tužbe protiv Srbije, Izetbegović je odgovorio da on nije taj koji pokreće tužbu ili odustaje od nje.

- Mi još nemamo neki novi dokaz koji bi vodio stvari ka tom smeru. Ako bude, tada ćemo o tome razgovarati - rekao je Izetbegović.

Ipak, on je naglasio da niko do tada nema prava da odustaje od tužbe i da je upravo to uloga sudova, da donesu presudu ukoliko neko ne može da postigne dogovor.

- Ne treba da bude ljutnje, jer su neki pojedinci i režim uradili nešto pre 25 godina. To je način da se skine odgovornost i hipoteka sa celog naroda - istakao je Izetbegović.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.04.2016. 15:37
Hebo ti Bakir ma-ter a ti njemu!
Utorak 12.04.2016. 16:45
"Međunarodna zajednica je sve isplanirala i poslala OHR i visokog predstavnika ovamo da bude tako kako im odgovara. Rat je već pripremljen samo je pitanje kada će doći vreme. Mi smo bure baruta i samo se čeka kada će se fitilj zapaliti. Sve se forsira na priči 'koliko su oni vas u Srebrenici pobili?! Osam hiljada! Evo sad vi njih 28.000 pobijte' i zato se ovi neki već pripremaju. Rata će biti samo je pitanje vremena", smatra Besim Spahić i iznosi crnu prognozu po kojoj nam "spasa nema".
Utorak 12.04.2016. 15:30
uz ovog stranog agenta samo poraze mozemo da osvojimo! to je dokazao do sada 10ina puta! ne moze on braniti strane EU itd i nase interese istovremeno iako se on svim silama pokusava da pokaze suprotno! svaki dan izvlaci neke keceve iz rukava sa svojim gazdom i ratuje svim silama al mu ne ide od ruke bumerang ga lupa po glavi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online