Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 04.05.2016.
04:13
Đ. Barović - Vesti A

Kolinda se ruga srpskim žrtvama!

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je za novog predsednika Saveta za domovinsku bezbednost penzionisanog generala Mladena Markač, kome je u Hagu suđeno zbog ratnih zločina nad Srbima tokom akcije "Oluja" 1995. godine. Predsednika ovog Saveta Damira Krstičevića razrešila je dužnosti zbog "nespojivosti dužnosti s mandatom saborskog zastupnika". Udruženja Srba iz Hrvatske Markačevo imenovanje doživljavaju kao skandalozni čin.

Twitter
Nagrada umesto kazne: Mladen Markač

- Najblaže rečeno, šokirani smo i ogorčeni. Od jutros me zovu članovi porodica onih Krajišnika kojima je neko ubijen ili se i dalje vodi kao nestao i ne mogu da veruju dokle ide hrvatsko ruganje našim žrtvama - ističe Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

Podseća da je u "Oluji" ubijeno više od 1.200 civila, a iz Hrvatske etnički očišćeno 250.000 ljudi:

- Za 20 godina postoji samo jedna presuda za ove događaje, ali niko od onih koji su komandovali ili naredili taj zločin nije odgovarao. Markač je bio na vrhu tog zločinačkog poduhvata, a Kitarovićeva takvog čoveka imenuje za savetnika. To je valjda sasvim jasna poruka da od procesuiranja zločina nad Srbima u Hrvatskoj neće biti ništa. Sledeći koga će uzeti za savetnika sigurno će biti Mirko Norac, koga je u kampanji već hvalila. Nije joj smetalo ni to što je lično ubio jednu ženu u Gospiću, a javno govorio da mu je jedini komandant Maks Luburić - ističe Pjevač.

I predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je imenovanje Markača samo još jedan u nizu uvreda hrvatske predsednice na račun srpskih žrtava.

Dvostruki aršini

Direktora Veritasa Savo Štrbac ukazuje da je hrvatska predsednica ovim potezom pokazala na koji način se zaista odnosi prema ratnim zločinima.
- Kitarovićeva ne propušta priliku da napadne Šešelja i nazove ga najgorim zločincem mada je prvostepenom presudom on oslobođen u Haškom tribunalu. Istovremeno, za savetnika postavlja čoveka koji je u tom istom Hagu prvostepeno bio osuđen na 18 godina. To su ti naši junaci i zločinci. Zaista mi je potpuno neshvatljivo kako je Hrvatska koja se otvoreno hvali fašističkim temeljima postala deo Evropske unije koja baštini tradiciju antifašizma - zaključuje Štrbac.

- Mladen Markač je jedan od glavnokomandujućih u zločinačkoj akciji "Bljesak", gde je stradalo više od 280 Srba i jedan od glavnih operativaca u zločinačkoj akciji "Oluja". Njegovim imenovanjem se šalje jasna poruka da predsednica Hrvatske ne priznaje srpske žrtve, a zločinci treba da budu nagrađeni važnim državnim funkcijama. Istovremeno, ovo je više nego jasna poruka i dokaz da Hrvatska ne želi trajni mir na ovom prostoru, dobrosusedske odnose i ne želi iskreno pomirenje između dva naroda - ocenjuje Linta.

Osuđen u Hagu, pa oslobođen

General Mladen Markač je zbog sumnje da su jedinice pod njegovom komandom počinile ratne zločine tokom "Oluje", 2004. godine optužen pred Haškim tribunalom, a sedam godina kasnije je prvostepeno osuđen na 18 godina zbog ratnih zločina i učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.
Markač je bio osuđen za dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, dela protiv čovečnosti i okrutno postupanje. Godinu dana kasnije, odlukom Žalbenog veća, Markač je oslobođen svih optužbi.




 

POVEZANE VESTI

Sreda 04.05.2016. 09:48
Uvalim ja Kolindi ovog mog bitumena tandrljikastog!
Sreda 04.05.2016. 12:40
A nekad je volela kada srpske rakete ulecu u njenu lijepu! Da se nosi u pm!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online