Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.04.2016.
17:30
Vestionline A

Hrvati vade prljav veš: Pusićeva ne može biti na čelu UN jer...

Mandat Ban Ki Muna prestaje u ponoć 31. decembra, a analitičari veruju da postoji velika mogućnost da sledeći čelnik Ujedinjenih nacija bude žena, koja će ujedno biti prvi generalni sekretar ove organizacije. Kandidati su predstavili svoje programe, a među njima je i bivša hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić.

wikimedia.org
Pusić: Mogu da pišu šta hoće

Oko kandidature Vesne Pusić, u Hrvatskoj se vode velike polemike. Desničarski krugovi joj zameraju štošta, pre svega neke njene stavove i izjave tokom i posle Domovinskog rata.

Grupa poslanika aktualne vladajuće koalicije pokrenula je zato inicijativu protiv kandidature Vesne Pusić, a argumenti im je da "stav Vesne Pusić nije dobar za čovečanstvo" i ne smatraju je "predstavnikom hrvatskog naroda, već samo jedne ideologije i grupacije".

Na optužbe iz redova desnice Vesne Pusić odgovara "kako mogu da pišu peticije i blate je, ali da tako samo štete ugledu Hrvatske".

Premijer Orešković je formalno podržao njenu kandidaturu, ali se HDZ od podrške javno ogradio.

Sve navedene optužbe služe samo u dnevnopolitičke svrhe vladajuće koalicije i opozicije, a niko se nije dotakao ključnog razloga zašto gospođa Pusić ne bi trebalo da bude generalni sekretar UN.

2011. izbija islamistička pobuna u Siriji. Ovde nećemo spominjati sramni embargo kojeg su Vesna Pusić, tadašnja vlada i predsednik Ivo Josipović nametnuli Siriji i Hrvatskoj uzrokovali nepovratnu štetu od desetaka milijardi dolara.

Naoružavala islamiste

Iako kolaju informacije kako je Sirija spremna da dozvoli da se INA vrati na tamošnja naftna polja, dogovor između Rusije i Sirije govori suprotno i sirijska vlada je ponudila Rusima plan rekonstrukcije i ulaganja u energetski sektor u zemlji, a posebno je naglašeno da će prednost u posleratnoj Siriji imati zemlje koje su uz nju stajale u vreme agresije i borbe protiv terorizma, a to su, prije svih, Iran, Rusija i Kina.

Ključna stvar je što u Hrvatskoj nikada nisko nije proveo istragu o naoružavanju sirijskih islamističkih grupa. Naime, gospođa Vesna Pusić i bivši predsednik Ivo Josipović, morali su da znaju šta su uradili krajem 2012. godine, kada su sirijskim terorističkim grupacijama poslali preko 3.000 tona oružja preostalog iz Domovinskog rata.

O svemu se progovorilo tek kada je o tome pisao "The New York Times", a predsednik Josipović i ministarka Pusić su u početku tvrdili kako to nije istina, a onda da jeste, ali da su oružje prodali Jordanu i u skladu s međunarodnim zakonima.

Kako je tekla priča između Hrvatske i Jordana, ne zna se, jer nije bilo ni sudske istrage, kao ni parlamentarne istrage, kao što je bio slučaj u Argentini.

Sada, sa svim kosturima u ormaru, od naoružavanja terorističkih skupina do prikrivanja celog transfera sve dok se nisu oglasili "The New York Times" i drugi mediji, te nikada obavljene istrage od strane hrvatskog pravosuđa, gospođa Vesna Pusić se kandiduje za glavnog sekretara UN, funkciju kojoj je glavni zadatak osiguranje mira i sigurnosti u svetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online