Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.04.2016.
01:15
J. Arsenović - Vesti A

Kasni nota na hrvatske laži

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Srbiji Gordanu Markotiću zbog izjave šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača u kojoj se vređa i omalovažava Srbija.

Reuters
Prst u oko komšijama: Miro Kovač

MSP Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama hrvatskih zvaničnika primena zakona Srbije opisuje kao "povjesna perverzija", a Srbiji pripisuje da je "država iz koje su potekli planovi za ratove 1990".

Hrvatska greška u koracima

U hrvatskim diplomatskim krugovima počele su da se javljaju prve sumnje zbog načina hrvatske blokade pregovora između Srbije i EU. Kako piše "Jutarnji list", pozivajući se na iskusne hrvatske diplomate, pre nego što je Zagreb blokirao otvaranje poglavlja Srbiji, šef diplomatije Miro Kovač prvo je trebao da za to obezbedi podršku Amerike, Nemačke ili Velike Britanije. U suprotnom, trebalo je da ćuti i tek kada se otvore važna poglavlja istupi sa zahtevom da Beograd odustane od univerzalne jurisdikcije za ratne zločine.

Kao što je poznato Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 23 Srbiji, a ministar Kovač je u intervjuu za "Jutarnji list", govoreći o uslovima koje Beograd treba da ispuni kako bi zadovoljio Zagreb, naveo potpunu saradnju sa Haškim sudom i ukidanje zakona o jurisdikciji za ratne zločine na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

"Isto tako je vrlo jasno da država iz koje su potekli planovi za ratove "90-ih ne može da bude sudija i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije - uključujući Hrvatsku. Zamislite. To je apsurdno, pa čak i istorijska perverzija, i onemogućava dobrosusedsku suradnju", rekao je tada Kovač.

Na ovu njegovu izjavu datu 16. aprila, srpsko ministarstvo je odreagovalo tek protestnom notom pet dana kasnije i to poslednjeg dana pred izbornu tišinu, a uoči srpskih parlamentarnih izbora 24. aprila.

Reagujući na notu, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je konstatovalo da je nota samo deo predizborne kampanje, te ponovilo da Hrvatska želi dobrosusedske i partnerske odnose sa Srbijom.

Protestna nota Beograda osim što je zakasnela i prilično je bezbojna. Kako je saopštilo MSP, Beograd smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama hrvatskih zvaničnika primena zakona Srbije opisuje kao "povjesna perverzija", a Srbiji implicira da je "država iz koje su potekli planovi za ratove 1990", te da bi "uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje".

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2016. 10:57
U amanet svima da ne ponovi se nikad generacije da pate za dobrobit rezima zapamtite zauvek svi zajedno k'o jedan samo zdravi u glavi protiv sistema Oni su sistem, instrukcija dogma, korupcija, teror institucija represija ubija mafija, murija, drzava, hajducija a mi smo revolucija to nije nasa Srbija
Subota 23.04.2016. 10:55
Ovo nimalo nije politicki korektno ni levo ni desno vec pravo u meso pesnajom u vugla da ostanu bez zuba da frfljaju u skupstini kad raspravlja se ustav Ovo je buna protiv dahija ovo je kidanje bukagija ovde nemate kontrolu to je masovna reakcija Brzo budi premijera cujem zveckaju lisice postroj mi sve ministre kljuceve od riznice Ajmo, raport za narod da cujem ko je krao sjeb'o nam zivote a nije odgovar'o sad ste se usemili pa nema revansizma to je kodeks lopova niko nece da prizna A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem ko te jeb'o godinama jeb,ace te opet al' zapitaj se, dokle kakav si to covek ponizan i plasljiv zivis bez slobode Dovoljne su mrvice da odreknes se borbe jajare, funjare zarazna bolest prodali bi ke,vu da u tome vide korist placamo racune na kojim je vas potpis Ne treba mi BIA da mi kaze da sam posten niti radikali da li Srbin sam uopste ne treba demagog da me s govornice zove da borim se za bolje mi znamo sto smo ovde
Subota 23.04.2016. 10:57
Zaje,bi dijalog, ne pregovaram s bagrom vi lazete k'o stoka eno stala vam je tamo stranacki vojnici bolje palite u zaklon zakljucacemo grad dok ne ocistimo talog I nek bude jasno svakom s poslanickom platom ko nastavi po starom platice nam glavom Patriote pred izbore sto put su nas izdale slali nas u ratove za svoj licni interes Dok ikone su pevale majke su naricale na krvavim parama institucije su nicale realnost sve je skuplja a gudra sve jeftinija zuto kao stampa kojom upravlja policija Crno-bela Srbija nesloga je ubija na putu ka Evropi u gov,nima zavrsila zar bombom da kazem da ta prica nam se smucila na sednice da upadam i taoce da uzimam Zar vas istorija nasa nije bas nista naucila sami smo sebi poput najvecih dusmana ovo je otvorena poruka svim najgorim njuskama za sva vasa dela presudice vam ulica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online