Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 21.04.2016.
15:15
Vestionline A

Srbija ukorila Hrvate: Protestna nota ambasadoru zbog Kovača i Tompsona

Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću, zbog izjave ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača u kojoj on vređa i omalovažava Srbiju, kao i predavanje Tompsona u kojem se slavilo ustaštvo i pretilo Srbima.

N. Đurović
Miistarstvo nezadovoljno ponašanjem Hrvatske

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Republike Hrvatske primena Zakona Republike Srbije opisuje rečima ‘povijesna perverzija’, a Republici Srbiji implicira da je ‘država iz koje su potekli planovi za ratove devedesetih", navodi se u saopštenju. 

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje. 

"Koristimo ovu priliku da ukažemo da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Republike Hrvatske, da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude", piše u saopštenju. 

Osim toga, Ministarstvo spoljnih poslova izražava posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona na verskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pesme "Čavoglave", i "Jasenovac i Gradiška Stara" u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju pretnje Srbima. 

"Ambasador Markotić i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja", zaključuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2016. 16:52
Vidi,vidi,Hrvati-odnosno U.... se digli na noge zbog mog komentara. Vi ste isterali sve Srbe iz Hrvatske,onda je viso nego ravnopravno iseliti sve Hrvate iz Srbije zajedno sa vasim Ambasadorem. Reciprocitet se to naziva.
Četvrtak 21.04.2016. 15:19
Imao bi on kod mene rok od 48 sati,da pakuje kofere,zajedno sa svim Hrvatima,koji zive u Srbiji,pa da se lepo odseli u njegovu U-drzavu,koja nosi naziv Hrvatska.
Četvrtak 21.04.2016. 16:44
U Dalmaciji je za vreme rata ritualno ub,ijeno 970 Srba. U dve, tri grobnice kod Knina pronađeno 426 tela, koja su na čudan način nestala – kaže predsednica splitskog Centra za razvoj demokratije. Procene Centra pokazuju da je kroz dalmatinske logore prošlo oko 10.000 Srba. Najveći zločini dogodili su se u ratnoj luci Lora gde je bilo zlostavljano oko hiljadu ljudi, u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku, u Gospiću. Rasvetljena je sudbina tek šačice nestalih, ali će Hrvatska, kako tvrdi Semira Lončar, još morati da se suoči sa masovnim grobnicama i ritualnim ubistvima Srba. Selo Islam Grčki. Opština Bukovič kod Benkovca. April 1991. - Četrdesetak Srba se vraćalo sa posla. Nikad nisu stigli kućama. Posle nekog vremena njihova tela su pronađena na jednoj livadi. Glave su im bile na jednoj strani, a trupovi dvadesetak metara dalje – svedoči za Novosti Semina Lončar. Ona tvrdi da je Islam Grčki bilo samo jedno od 14 srpskih sela u okolini Šibenika i Splita čiji su meštani ritualno ub,ijeni. Isto se ponovilo u Kuščićima, Bukoviču, Smoljčićima… Do sada je zabeleženo 970 ovako mučki ub,ijenih ljudi.Još dok se „Oluja“ nije zaustavila 1995, u Drvaru se vodila akcija pod šifrom „Kolji sve što se kreće!“ Koliko je stradalo nehrvata, još je tajna. - Za to smo saznali od hrvatskog vojnika koji je tada bio regrut. A borio se u prvim redovima. Savest mu nije dala mira. U selima i zaseocima okolo Knina i Benkovca pronađeno je, kako tvrdi Lončar, nekoliko masovnih grobnica. Svaka od njih bila je obeležena kao jedno grobno mesto u kojoj je sahranjena samo jedna nepoznata osoba. Međutim, kada su počela iskopavanja, prizori su bili stravični – u jednoj grobnici pronađeno je 60 tela osoba koje su bile stare između 60 i 80 godina. Nedaleko odatle pronađeno je sedam tela u jednoj grobnici za koja se sumnja da su bila premeštena. - Najneverovatniji je slučaj kada je u dve, tri grobnice pronađeno 426 tela. Međutim, kada je to objavljeno u medijima, sva su nestala za jednu noć. Bez traga. Ako nemate telo, to znači da nemate ni zločin. Spisak zločina u kojima su stradali Srbi ovde se nikako ne završava. Sudbina mnogih koji su bili zatvarani u logorima, nije poznata. Kako tvrdi Semina, veliki broj je onih koji su mučki ub,ijeni. Neki od njih korišćeni su za žive štitove u borbama, dok su drugi, uglavnom seljani, hapšeni zbog razmena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online