Subota 23.04.2016.
01:15
J. Arsenović - Vesti

Kasni nota na hrvatske laži

Reuters
Prst u oko komšijama: Miro Kovač

MSP Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama hrvatskih zvaničnika primena zakona Srbije opisuje kao "povjesna perverzija", a Srbiji pripisuje da je "država iz koje su potekli planovi za ratove 1990".

Hrvatska greška u koracima

U hrvatskim diplomatskim krugovima počele su da se javljaju prve sumnje zbog načina hrvatske blokade pregovora između Srbije i EU. Kako piše "Jutarnji list", pozivajući se na iskusne hrvatske diplomate, pre nego što je Zagreb blokirao otvaranje poglavlja Srbiji, šef diplomatije Miro Kovač prvo je trebao da za to obezbedi podršku Amerike, Nemačke ili Velike Britanije. U suprotnom, trebalo je da ćuti i tek kada se otvore važna poglavlja istupi sa zahtevom da Beograd odustane od univerzalne jurisdikcije za ratne zločine.

Kao što je poznato Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 23 Srbiji, a ministar Kovač je u intervjuu za "Jutarnji list", govoreći o uslovima koje Beograd treba da ispuni kako bi zadovoljio Zagreb, naveo potpunu saradnju sa Haškim sudom i ukidanje zakona o jurisdikciji za ratne zločine na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

"Isto tako je vrlo jasno da država iz koje su potekli planovi za ratove "90-ih ne može da bude sudija i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije - uključujući Hrvatsku. Zamislite. To je apsurdno, pa čak i istorijska perverzija, i onemogućava dobrosusedsku suradnju", rekao je tada Kovač.

Na ovu njegovu izjavu datu 16. aprila, srpsko ministarstvo je odreagovalo tek protestnom notom pet dana kasnije i to poslednjeg dana pred izbornu tišinu, a uoči srpskih parlamentarnih izbora 24. aprila.

Reagujući na notu, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je konstatovalo da je nota samo deo predizborne kampanje, te ponovilo da Hrvatska želi dobrosusedske i partnerske odnose sa Srbijom.

Protestna nota Beograda osim što je zakasnela i prilično je bezbojna. Kako je saopštilo MSP, Beograd smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama hrvatskih zvaničnika primena zakona Srbije opisuje kao "povjesna perverzija", a Srbiji implicira da je "država iz koje su potekli planovi za ratove 1990", te da bi "uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje".

2024 © - Vesti online