Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 19.03.2016.
17:29
Tanjug, Vestionline A

Sve što su Hrvati uradili na putu ka EU, moraće i Srbi. I tačka

"Hrvatska od svih zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, pa tako i od Srbije, očekuje da ispune sve kriterijume, koje je i Zagreb morao da ispuni", poručili su u subotu hrvatski premijer Tihomir Orešković i predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tanjug/Hina
Mi hoćemo da pomognemo Srbiji: Kolinda i Tihomir

Premijer, predsednica i predsednik Sabora Željko Rajner odgovarali su u subotu na pitanja novinara hoće li Hrvatska i formalno blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima sa EU u poglavlju 23 koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, prenosi Hina.

- Ako svi znamo šta je Hrvatska prošla i koje je kriterijume trebalo da ispunimo, mi samo tražimo da svaka zemlja koja želi da postane članica EU ispuni iste kriterijume: kako Srbija, tako i BiH i danas sutra i druge zemlje. To je jedino što mi tražimo i to cela Evropa traži - rekao je Orešković.

I mi smo morali

Predsednica Grabar-Kitarović je ponovila da Hrvatska podržava evroatlantske integracije Srbije, ali se saglasila sa Oreškovićem kad je reč o zadovoljenju potrebnih kriterijuma.

- Uvek sam govorila i stojim na toj poziciji da ćemo podržavati ulazak Srbije u EU i NATO, ali od svih država kandidata očekujemo da ispune apsolutno sve kriterijume koje je, uostalom, i Hrvatska morala da ispuni - izjavila je ona.

Upitan o mogućem blokiranju pregovora Srbije sa EU u poglavlju 23 zbog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, predsednik Hrvatskog sabora rekao je da je stav Hrvatske o tom zakonu od početka potpuno jasan.

- Taj zakon je neprimeren i ne uklapa se u evropske tekovine, a sve zemlje koje žele da pristupe EU moraju da slede i prihvate evropske tekovine - rekao je Rajner.

Mi samo hoćemo da pomognemo Srbiji

U međuvremenu, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je novinarima da Srbija još nije otvorila to poglavlje, te da Hrvatska samo želi da pomogne Srbiji.

- Ja sam to rekao i kolegama u EU, mi želimo da zajedno pomognemo Srbiji da promeni te stvari, da na taj način bude spremna za članstvo u EU - naveo je Kovač.

I on je poručio da Hrvatska podržava evropsku perspektivu svojih jugoistočnih suseda, pa tako i Srbije, istakavši da na tom putu ka članstvu u EU treba ispuniti sve kriterijume koje postavi EU.

Što se tiče poglavlja 23, Kovač je rekao da to znači poštovanje ljudskih i manjinskih prava, poštovanje i primenu međunarodnih sporazuma koji se tiču manjinskih prava, kao i punu saradnju sa sudom u Hagu.

Kovač je, međutim, napomenuo da je "jasno da ne može Srbija biti nadležna za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije".

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2016. 17:42
Srbiji jedino gradjanski rat moze da pomogne - ali nikako Hrvatska.
Subota 19.03.2016. 19:24
:D))) Ovo kad izbrisete neke moje komentare, znaci samo jedno - ne svidja vam se celokupna slika.
Nedelja 20.03.2016. 09:17
To nemoze da kaze ova ust-aska fukara koja se nagutala srpske sperme!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online