Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.02.2016.
05:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Irineju nema bližih od Hrvata

Sa najvećeg srpskog stratišta u Hrvatskoj, iz zloglasnog Jasenovca, patrijarh Irinej (Gavrilović) poručio je da Hrvatima treba oprostiti "jer Srbi nemaju bližih od Hrvata". Podsetio je takođe da su Srbi u Hrvatskoj doživeli strašnu tragediju, da se njihova žrtva ne sme zaboraviti, ali i da se zločini nad Srbima moraju oprostiti.

Tanjug
Srpski patrijarh Irinej bio u Jasenovcu

Sa članovima Sinoda poglavar Srpske pravoslavne crkve boravio je prekjuče u Pakracu i Jasenovcu gde je prvi put u istoriji održana sinodska sednica u manastiru Svetog Jovana. Ovom molitvenom skupu prisustvovao je i kontroverzni hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović u svojstvu izaslanika predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, a došao je na poziv episkopa slavonskog Jovana (Ćulibrka).

Ministar kulture izjavio je da je izložen javnom progonu, a da je "uvek jasno isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u istoriji hrvatskog naroda čija sena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom".

- Mnogi su hrišćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi - rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC se založio za povratak Srba u ove krajeve, jer u parohiji sela Jasenovac danas ima svega 11 pravoslavaca. Patrijarh je prokomentarisao i nedavne fizičke napade na srpsku manjinu u Hrvatskoj: "Mi smo mislili da ono što se desilo ovde, da je to iza nas. Na žalost, kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri."

Pozdravljajući visokodostojnike SPC, Hasanbegović je istakao da uprkos mnogim nedaćama u istoriji, hrišćanstvo nastoji da širi mir i promoviše poverenje.

- Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom, prijateljstvom i zajedništvom. Prioritet nam je, zajednički zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima, što Ministarstvo kulture Republike Hrvatske radi obnavljajući sedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu - rekao je Hasanbegović.

Napomenuo je da se on, iako je musliman, veoma obradovao susretu pape Franje i ruskog patrijarha Kirila, što je "znak nade i obnove naših sveukupnih odnosa".

Patrijarh Irinej zahvalio mu je na dolasku rečima kako "mi, Srbi, nemamo bliže nego vas Hrvate", da "ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena", i pozvao na "saradnju za bolju budućnost".

Zagreb finansira SPC

Ministar Hasanbegović je ranije obelodanio da je za obnovu srpskog Vladičanskog dvora u Pakracu, koji je razrušen u poslednjem građanskom ratu, hrvatska država iz budžeta izdvojila 10 miliona kuna (oko 1.300.000 evra). Takođe, podsetio je da Vlada Republike Hrvatske finansira episkope, sveštenstvo i misiju Srpske pravoslavne crkve u ovoj državi, na osnovu Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve. Ugovor su, da podsetimo, 20. decembra 2002. godine u Zagrebu potpisali ondašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan (Pavlović) i tadašnji premijer Ivica Račan.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.02.2016. 06:45
Нееееееееееее никада више не треба опраштати , сваки пут када смо опростили још више су нас убијали. Доста је било , подвлачим линију сада они треба да моле за опрост наредних 10000000 година
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online