Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.05.2010.
12:00
S. Princip - Vesti A

Srbi finansiraju Kepov ostanak

Dragan Vasiljković nema imovine, na njegovom bankovnom računu nalazi se manje od 100 dolara i nije verovatno da će biti u stanju da plati 700.000 dolara troškova pravnog postupka ukoliko mu ne bi uspela žalba na presudu po izgubljenoj tužbi za klevetu protiv "Australijena". Istovremeno, saznaju "Vesti", lokalni Srbi neće finansirati ovu žalbu, već jedino troškove predstavke u kojoj će se tražiti da on ne bude izručen.

Loše finansijsko stanje Kapetana Dragana i njegovo ponašanje poslednja dva meseca bili su razlog što je sudija Vrhovnog suda NSW Dejvid Hodžson ove nedelje saopštio da mu daje 28 dana da plati depozit od 40.000 dolara za pokriće troškova žalbe, ili će slučaj biti odložen na stranu dok se novac ne plati. Ukoliko ne bude para, "Nationwide News", izdavač "Australijena", može da traži da žalba bude odbačena.

Sprema se žalba ministru: Kameron Džekson i Dragan Vasiljković


Saopštavajući ovu odluku, "Australijen" navodi da je izdavač ovog lista "potrošio više od 1,2 miliona dolara u uspešnoj borbi protiv tužbe za klevetu, pa mu je u decembru dodeljeno oko 700.000 dolara za naknadu troškova". Vasiljković je podneo žalbu na presudu i zatim 43 dana bio u bekstvu.


Sudija Hodžson naveo je da kod Vasiljkovića postoje posebne okolnosti (nedostatak imovine i spremnosti za podnošenje žalbe, kao i izbegavanje pritvora) i da zato treba da obezbedi troškove žalbenog postupka.


"Australijen" navodi da su Draganove pravne troškove plaćali "Srbi za pravdu i demokratiju" koji " sebe opisuju kao lobi-grupu koja štiti i promoviše lične slobode i pravdu".


Ova organizacija, međutim, rečeno je "Vestima", nema nameru da od srpske zajednice traži donacije za finansiranje nastavka sudskog procesa koji je Vasiljković zbog klevete vodio protiv "Australijena". O tome Ilija Glišić, jedan od lobista, izričito kaže:


- Treba da bude jasno da je novac koji trenutno sakupljamo jedino za troškove predstavke ministru, a u okviru napora da Vasiljković ne bude izručen Hrvatskoj. Ovo je upravo dogovoreno na sastanku koji je u ponedeljak uveče održan u Bonirigu.

Sudski obrt


Na Visokom sudu, međutim, materijal OSCE označen je kao "malokrvan", odnosno neuverljiv (sudija Hejdon). Sudije Gamou, Hejni, Krenan, Kifl i Bel zaključili su da ti dokumenti, u kojima se analiziraju kazne Hrvatima ratnim zločincima ne dokazuju da hrvatski sudovi primenjuju olakšavajuće okolnosti vojnicima koji su bili na njihovoj strani, a na osnovu političkih uverenja.

Dragan Vasiljković je u decembru pred Vrhovnim sudom Novog Južnog Velsa izgubio proces u kome je tužio "Australijen" koji ga je, uz ostalo, u članku od septembra 2005. godine nazvao "komandirom odreda smrti". Tokom pretresa, tužena strana izvela je niz svedoka iz Hrvatske, mahom bivših hrvatskih policajaca, koji su bili zatvoreni u Kninskoj tvrđavi.

Saslušana je i žena iz Zvornika koja je, uz ostalo, navela da je on silovao, dolazeći "krvavih ruku i u maskirnoj uniformi" u sobu gde su nju držali zatvorenu i iživljavali se na njoj. Vasiljković je na sudu bez uspeha pokušao da dokaže da on u to vreme, naredbom komande, nije više bio u vojsci.


Tri i po meseca kasnije, 31. marta, Visoki sud u Kanberi poništio je i presudu kojom je Federalni sud obustavio proces za njegovo izručenje i pustio ga na slobodu nakon tri godine i devet meseci.


Sudsko veće najviše pravosudne instance u Australiji kojim je predsedavao šef suda Robert Frenč tada je većinom odbacilo ključne argumente koji su poslužili Federalnom sudu da donese odluku u Vasiljkovićevu korist.

Radilo se o dokazima njegove odbrane, zasnovanim na izveštajima OECD, po kojima sudovi u Hrvatskoj izriču pripadnicima srpskih jedinica veće kazne nego onima koji su služili u hrvatskoj vojsci. Konkretno, odbrana koju je vodio barister Kameron Džekson dokazivala je da su pripadnicima Hrvatske vojske optuženim za ratne zločine sudovi pri izricanju kazni priznavali olakšavajuće okolnosti, dok sa Srbima to nije bio slučaj. Podaci su bili zasnovani na detaljima ponovljenih suđenja u 2005. godini. Na osnovu toga, Federalni sud izveo je zaključak da bi Vasiljković imao nepravedno suđenje zbog svojih političkih uverenja.


U ovom momentu, u kancelariji Kamerona Džeksona radi se na predstavci protiv izručenja koja će biti uručena ministru unutrašnjih poslova Brendanu O'Konoru. Obe strane imaju pravo žalbe i na njegovu odluku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online