Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.02.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbe ugurali među naciste

Istorijsku čitanku "Domovinski rat", objavljenu prošle godine u Hrvatskoj, analizirala je grupa srpskih istoričara na molbu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Njihova analiza može se svesti na konstataciju da je reč o reviziji istorije, gde se Srbi predstavljaju kao agresori, njihove žrtve ignorišu, a Hrvatima daje aura naroda-žrtve.

printscreen
Šovinizam u udžbeniku: Istorijska čitanka "Domovinski rat"

Čedomir Antić, jedan od istoričara koji se prihvatio analize, čak zaključuje da je "Srbija predstavljena kao nacistička Nemačka i pretnja međunarodnom poretku".

"U šumi cifara o poginulim, ranjenim i nestalim stidljivo se provlači podatak o "velikom broju" stanovništva srpske narodnosti koji je "otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA"... Kada se govori o prognanicima i izbeglicama, prećutkuju se stradanja i štete srpskog civilnog stanovništva. Prema autorima, stradanjima su bili izloženi sakralni objekti, "uglavnom Katoličke crkve", dok o popaljenim i porušenim pravoslavnim crkvama nema ni reči", navodi su u analizi profesora Zorana Jevtovića sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Ministri ekstremisti

Već prilikom izbora pojedinih ministara, nova vlada u Zagrebu pokazala je u kom pravcu će delovati kada su u pitanju srpsko-hrvatski odnosi i odnos prema bližoj i daljoj istoriji. Zbog lažnog prijavljivanja prebivališta kako bi smanjio porez, ostavku je posle šest dana morao da podnese ministar branitelja Mijo Crnoja, iako se prethodno "proslavio" listom "izdajnika i agresora". Novi ministar kulture istoričar Zlatko Hasanbegović takođe je poznat po relativizaciji ustaštva i NDH.

Srpski stručnjaci ocenjuju da priručnik, inače namenjen za osnovnu i srednju školu, poseduje snažan indoktrinacijski smisao, da je šovinistički i da nikako ne može doprineti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda.

- Mene to ne iznenađuje, jer smo svedoci da hrvatsko društvo nije smoglo snage da se suoči s događajima 90-ih. Znamo da je još Franjo Tuđman otvorio proces rehabilitacije ustaške ideologije i NDH i da se od tih godina neguje mišljenje da su ustaše borci za slobodu, a ne sramota hrvatskog naroda - komentariše za "Vesti" Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Zanimljivo da ni deo hrvatske stručne javnosti nije bio zadovoljan priručnikom, ali iz sasvim drugog razloga.

U Beogradu podsećaju da su Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske i Školska knjiga iz Zagreba odobrili ne jedan, već tri priručnika za istoriju u kojim se veliča ustaški pokret.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online