Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
33
Sreda 26.08.2015.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

I biskupi za dom spremni

U Hrvatskoj je do sada oko 3.200 ljudi, među kojima su i vodeći intelektualci, sportisti, ali i predstavnici Crkve, potpisali peticiju u kojoj traže da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" uvrsti kao obavezan način pozdravljanja u hrvatskoj vojsci.

Reuters
I intelektualci i sportisti i predstavnici Crkve, potpisali peticiju u kojoj traže da ustaški pozdrav "Za dom spremni" bude način pozdravljanja u hrvatskoj vojsci

Mada je ovaj izraz tokom Drugog svetskog rata bio u službenoj upotrebi ustaškog pokreta, organizatori peticije tvrde da je reč o "starohrvatskom pozdravu".

Između ostalih, peticiju su do sada potpisali akademik Josip Pečarić, pomoćni biskup zagrebačkog Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, fudbaler Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši direktor Hrvatskog instituta za povijest Mirko Valentić, predsednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, advokat Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, Velimir Bujanec...

Za istoričara i nekadašnjeg profesora Univerziteta u Zagrebu, Svetozara Livadu, ovakvi predlozi ne predstavljaju nikakvo iznenađenje jer, tvrdi, Hrvatska sve ove godine insistira na kontinuitetu sa NDH.

- To nisu samo šahovnica ili kuna kao zvanična valuta, već i činjenica da je Hrvatska ostala bez gotovo 700.000 svog stanovništva, a da se niko iz vlasti zbog toga nije potresao. Zapravo, Hrvatska se danas, u Evropskoj uniji, može ukratko opisati onim aforizmom "Sve je isto, samo njega nema". Naravno mislim na Franju Tuđmana koji je činio sve da nastavi kontinuitet NDH - naglašava profesor Livada i dodaje da je antisrpsko raspoloženje pojačano onog trenutka kada je u Haški sud oslobodio hrvatske generale.

- Od tada, kao da je sve podređeno potpunom falsifikovanju istorije. Hrvatski narod danas uopšte ne zanima da se upozna sa svojom prošlošću, već isključivo želi kontinuitet države "čistog naroda", države bez Srba. Zar nije katastrofalan podatak da je samo iz Zagreba proterano 60 odsto srpskog življa - kaže Livada i dodaje da ga ni malo ne čudi što su među potpisnicima i katolički sveštenici.

Potpredsednik SSDS i saborski zastupnik, Dragan Crnogorac peticiju naziva sramotom za Hrvatsku.

- Ta inicijativa, ali i najava da će biti poslana predsednici Kitarović i Vladi RH, jeste sramota jedne države kroz kuju se vidi da hrvatski narod još nije raščistio sa svojom prošlošću, ali i da ni sami nisu do kraja načisto koje su to identitetske vrednosti koji Hrvati nose u sebi kao narod - kaže Crnogorac.

Iz kabineta predsednika Hrvatske, Kolinde Grabar Kitanović juče je saopšteno da je inicijativa o uvođenju pozdrava "Za dom spremni", neprihvatljiva i na nivou provokacije".

Na sličan način je reagovao i deo hrvatskih intelektualaca.

Istoričar Hrvoje Klasić izjavio je da su netačne tvrde da se izraz "Za dom spremni" može naći u operi Nikole Šubić Zrinjskog kao "ideološki i mitološki važnoj tački hrvatske kulturne baštine", već da je reč o originalnom ustaškom pozdravu čijoj "renesansi" je doprinela ustaška emigracija i njeni potomci koji su se početkom devedesetih počeli vraćati u Hrvatsku. On upozorava i da je u ovom trenutku teško da "levo-liberalna vlada može poslati poruku koju zagovornici pozdrava ZDS žele čuti pa je odgovornost na opozicionoj HDZ, predsednici Grabar Kitarović, ali i Crkvi".

I zagrebački sociolog Renato Matić odbacuje tezu prema kojoj je pozdrav "Za dom spremni" izraz istinskog domoljublja. Matić objašnjava da koren problema leži u činjenici da delu hrvatske istorije vezanom za Drugi svetski rat ne postoji usaglašena priča koja bi se predstavila mladima.

Evropo, oglasi se!

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je od Evropske unije da pošalje jasnu poruku da su pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta i zločinačke NDH nedopustivi.
- Ovo je još jedan u nizu primera koji potvrđuju da je hrvatsko društvo zadojeno netrpeljivošću i mržnjom prema svemu što je srpsko - istakao je predsednik Koalicije Miodrag Linta.

Milošević: Isto što i "zig hajl"

Zamenik predsednika Srpskog narodnog veća Saša Milošević ocenjuje da je taj pozdrav u rangu nacističkog "zig hajl". - Ništa nije toliko ukaljalo hrvatsko ime i ništa ne sublimira bolje zločinačku narav ustaškog režima kao pozdrav "Za dom spremni". Njegovo uvođenje predlažu oni koji su ne samo nostalgični prema tom zlu, već bi da se ono i ponovi. Zabrinjava njihova brojnost, upornost i pozicioniranost. Oni nikad neće postati većina u hrvatskom društvu, ali će ga sigurno učiniti mračnijim i lošijim za život", navodi Milošević.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 20:43
Бриши и само бриши коментаре али истина је изашла на видело.Сада ћу те запослим дебело .Чим видиш мој коментар са сликом СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА одмах избришеш мој коментар а избришеш и остале коментаре где се критикује СНС али народ Србије сада види ко ради за запад а ко за народ Србије.СМРТ ботовима СНС ." Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ .
Sreda 26.08.2015. 18:05
Genetika je to, roditelji uvek podrzavaju svoju decu. lol
Sreda 26.08.2015. 20:43
Бриши и само бриши коментаре али истина је изашла на видело.Сада ћу те запослим дебело .Чим видиш мој коментар са сликом СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА одмах избришеш мој коментар а избришеш и остале коментаре где се критикује СНС али народ Србије сада види ко ради за запад а ко за народ Србије.СМРТ ботовима СНС ." Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online