Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 27.01.2016.
13:44
Vestionline A

Hrvati prizivaju nemire: "Za dom spremni" sve se češće čuje u Zagrebu

Uznemirujuća vest! Ustaški poklič "Za dom spremni" odjekivao je Zagrebom u dva dana od izbora nove hrvatske vlade, a policija nije reagovala niti je bilo koga privela niti kaznila!

defenceforumindia.com
Ustaše ne miruju

Zagrebačka policija potvrdila je, naime, da su učesnici jučerašnjeg protesta protiv gašenja Z1 TV, na kojoj je novinar Marko Jurič u svojoj emisiji Markov trg izrekao govor mržnje na račun srpskog naroda, bilo uzvikivanja "Za dom spremni", ali da niko nije priveden jer ih je, kako objašnjavaju, bilo previše.

- Na održanom protestu ispred i u široj zoni Agencije za elektronske medije u Jagićevoj ulici okupilo se između 4000 i 5000 protestanata. Tokom protesta, neki su kraće vreme uzvikivali "Za dom spremni" - stoji u odgovoru Policijske uprave Zagreba portalu Index.hr.

Dalje se navodi da zbog velikog broja protestanata osobe koje su uzvikivale ovaj ustaški pozdrav korišćen u vreme ustaške tvorevine NDH nisu identifikovane pa stoga ni kažnjene.

Donedavni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Index kaže da je policija dužna da postupi po zakonu, kao i Državno tužilaštvo.

- Očekujem da prijave počinitelje tih prekršaja, ali i mogućih kaznenih dela. Od prijave javnog okupljanja, do govora mržnje kao i uzvikivanja "Za dom spremni". Policija sigurno ima video materijale, a Tužilaštvo snimke iz javno dostupnih izvora - rekao je Ostojić.

Dva dana nakon izbora nove vlade, dva puta su se mogli čuti uzvici "Za dom spremni", konstatuje zagrebački portal - na pomenutom protestu i dan ranije ispred zgrade Ministarstva branitelja nakon što je svoju ministarsku poziciju napustio Fred Matić i prepustio je nasledniku Miju Crnoju. Branitelji su uzvikivali takve poklike od sreće zbog, kako se navodi, dolaska Mije Crnoja, za kojeg je Index otkrio da je lažno prijavio prebivalište i tako izbegao plaćanje poreza, a uz to je otkriveno još niz nedela kao što je pretnja drugoj osobi te privođenje u Remetinec radi fizičkog nasilja.

Inače, najpoznatiji slučaj u Hrvatskoj bio je kada je fudbaler Džo Šimunić koji je zbog poklika "Za dom spremni" na fudbalskom terenu kažnjen s 5.000 kuna sa obrazloženjem da taj pozdrav simbolizuje zvanični pozdrav iz vremena totalitarnog režima NDH, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti te trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovečnosti.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.01.2016. 13:56
hrvati imaju pravo da se osjecaju nasljednicima usraski tekovina pa tako i pozdrava iz tog perioda. Gospod je svakom dao slobodnu volju da cini sta hoce . Ne treba mi da ih opominjemo ili da im nesto ne dozviljavamo ali mi imamo neotudjivo pravo da se branimo i borimo protiv takve genocidne tvorevine do konacnog oslobodjenja okupirani Srbski zemalja.
Nedelja 31.01.2016. 23:22
Mali glupi zli ljudi koji mesto da karaju svoje zene oni se loze na srbe i zar im nije dosta sto se hrvatice loze na srbe i verovatno su postali ovisnici srpske krv
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online