Sreda 27.01.2016.
13:44
Vestionline

Hrvati prizivaju nemire: "Za dom spremni" sve se češće čuje u Zagrebu

defenceforumindia.com
Ustaše ne miruju

Zagrebačka policija potvrdila je, naime, da su učesnici jučerašnjeg protesta protiv gašenja Z1 TV, na kojoj je novinar Marko Jurič u svojoj emisiji Markov trg izrekao govor mržnje na račun srpskog naroda, bilo uzvikivanja "Za dom spremni", ali da niko nije priveden jer ih je, kako objašnjavaju, bilo previše.

- Na održanom protestu ispred i u široj zoni Agencije za elektronske medije u Jagićevoj ulici okupilo se između 4000 i 5000 protestanata. Tokom protesta, neki su kraće vreme uzvikivali "Za dom spremni" - stoji u odgovoru Policijske uprave Zagreba portalu Index.hr.

Dalje se navodi da zbog velikog broja protestanata osobe koje su uzvikivale ovaj ustaški pozdrav korišćen u vreme ustaške tvorevine NDH nisu identifikovane pa stoga ni kažnjene.

Donedavni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Index kaže da je policija dužna da postupi po zakonu, kao i Državno tužilaštvo.

- Očekujem da prijave počinitelje tih prekršaja, ali i mogućih kaznenih dela. Od prijave javnog okupljanja, do govora mržnje kao i uzvikivanja "Za dom spremni". Policija sigurno ima video materijale, a Tužilaštvo snimke iz javno dostupnih izvora - rekao je Ostojić.

Dva dana nakon izbora nove vlade, dva puta su se mogli čuti uzvici "Za dom spremni", konstatuje zagrebački portal - na pomenutom protestu i dan ranije ispred zgrade Ministarstva branitelja nakon što je svoju ministarsku poziciju napustio Fred Matić i prepustio je nasledniku Miju Crnoju. Branitelji su uzvikivali takve poklike od sreće zbog, kako se navodi, dolaska Mije Crnoja, za kojeg je Index otkrio da je lažno prijavio prebivalište i tako izbegao plaćanje poreza, a uz to je otkriveno još niz nedela kao što je pretnja drugoj osobi te privođenje u Remetinec radi fizičkog nasilja.

Inače, najpoznatiji slučaj u Hrvatskoj bio je kada je fudbaler Džo Šimunić koji je zbog poklika "Za dom spremni" na fudbalskom terenu kažnjen s 5.000 kuna sa obrazloženjem da taj pozdrav simbolizuje zvanični pozdrav iz vremena totalitarnog režima NDH, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti te trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovečnosti.

2024 © - Vesti online