Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.01.2016.
03:00
M. Obradović A

Novi prepad zbog Dodikove vile

U roku od mesec i po dana pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dva puta su pretresali prostorije bijeljinske Pavlović banke. I dok se nakon prvog upada pretežno spekulisalo o razlozima ovog poteza, nakon prekjučerašnjeg pretresa postalo je i definitivno jasno da SIPA istražuje sporni kredit koji je za kupovinu vile u Beogradu u ovoj banci podigao predsednik Srpske Milorad Dodik.

Srna
Sipa ih ne ostavlja na miru: Pavlović banka u Bijeljini

Direktor Pavlović banke u Bijeljini Ružica Janković izjavila je Srni da su policijski inspektori SIPA u sedištu banke tražili informacije u vezi s istragom o kreditu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Predmet njihove posete isti je kao i prethodni put, s tim da su ovaj put tražili nešto više dodatnih informacija i banka je na raspolaganju da im to omogući - rekla je Jankovićeva.

Podsetimo, prvi pretres dogodio se u drugoj polovini novembra. Zanimljivo je da se dogodio samo nekoliko časova nakon što je lider SDS-a Mladen Bosić izjavio da podneo krivičnu prijavu protiv grupe na čijem je čelu Dodik. Među prijavljenima je i vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović i još nekoliko zaposlenih u ovoj banci, kao i direktor Agencije za bankarstvo Slavica Injac. Suština prijave je da je u priči oko Dodikove vile počinjen celi niz krivičnih dela, a Bosić tvrdi da je Dodik vilu kupio 2007. godine, a kredit digao tek godinu dana kasnije. Pre nekoliko sedmica izjavu Tužilaštvu BiH o ovom slučaju dao je i Slobodan Pavlović.

Bankarski sektor pod lupom

Poslednjih nekoliko sedmica bankarski sektor u Srpskoj pod ozbiljnom je prismotrom pravosudnih organa BiH. Osim istrage u Pavlović banci, prema nezvaničnim saznanjima, ispituju se i dešavanja u Bobar banci, kao i Banci Srpske. Bobar banka je, podsetimo, praktično ugašena, a slična sudbina preti i Banci Srpske. Postoje sumnje da su se u obema bankama događale nezakonite radnje, a da su u nadležnim institucijama Srpske to veoma dobro znali, ali nisu uradili ništa da ih spreče.

Milorad Dodik se nije oglašavao povodom novog pretresa, ali je ranije rekao da je opšte poznata stvar da je ranije digao kredit u Pavlović banci i od tog novca kupio objekat u Beogradu, te za to dao ličnu menicu i stavio objekat pod hipoteku.

Kasnije je, pričao je Dodik, objekat dao pod zakup koji pokriva ratu kredita u dinamici koja je dogovorena s bankom.

Tada je i iz Pavlović banke saopšteno da su "apsolutno netačne sve informacije koje upućuju na nezakonito poslovanje ove banke u postupku odobravanja kredita predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku".

- Ne želimo da se uplićemo u politiku i ističemo da svaki građanin ima pravo da se obrati zahtevom za odobrenje kredita, bilo bi pogrešno i potpuno nezakonito da bilo koja banka vrši diskriminaciju u tom pogledu - navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online