Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 21.12.2015.
13:59
Dojče vele A

Od Dodikovih pretnji profitiraju svi osim građana

Od pretnji predsednika RS Milorada Dodika profitiraju svi u BiH, i on, i njegovi protivnici u Federaciji BiH, i dobro plaćeni međunarodni predstavnici.

Reuters
Krize u RS nisu slučajne: Milorad Dodik

"Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je majstor političkih provokacija. Kao takav on dobro zna da stanje uzbuđenja ne traje dugo. Dodik stalno izaziva političke potrese, ali se svaki put pobrine da ne dođe do eskalacije"  piše Noje cirher cajtung i obrazlaže da je Dodik ovog leta najavio referendum za 15. novembar 2015, na kojem je trebalo da stanovnici RS odluče o tome da li bi Sud RS trebalo da bude pod jurisdikcijom Suda zajedničke države Bosne i Hercegovine.


Usledili su protesti da to nije u skladu sa Ustavom, kako zvaničnog Sarajeva i Visokog predstavnika u BiH, tako i iz Brisela. Bošnjački poslanici u Republici Srpskoj uložili su žalbu, koja je odbijena. Onda je 15. novembar došao i prošao, a referendum nije održan.

Švajcarski list piše da je, samo što se uzbuđenje stišalo, Dodik početkom decembra za tražio reformu Ustavnog suda BiH i, u protivnom, zapretio povlačenjem predstavnika RS iz zajedničkih institucija. Povod je bila presuda tog suda da 9. januar kao Dan RS, koji se slavi i kao Dan svetog arhiđakona Stefana, nije u skladu sa Ustavom jer diskriminiše one građane koji nisu pravoslavne veroispovesti.

Uzbuđenje je ponovo bilo veliko, a Dodikova ne baš diplomatska izjava da presudu mogu da okače mačku o rep, dominirala je informativnim emisijama regionalnih medija. Nakon što se uzbuđenje stišalo, prošle sedmice je usledila i treća eskapada. Vlada RS je eksplozivno najavila da prekida rad sa Tužilaštvom BiH, ali i sa agencijom SIPA, koja se specijalizovana na istragu ratnih zločina i borbu protiv terorizma.

"Taj korak usledio je nakon što su jedinice SIPA pretražili zvanične prostorije u RS, nastojeći da pronađu dokazni materijal za zločine počinjene od 1992. do 1995. Tokom istrage, uhapšeno je ukupno sedam osoba. Dodik je ponovo upozorio da se RS približava otcepljenju. Ali dok je šef urlao, njemu podređene institucije nastavile su saradnju s nadležnim policijskim službama u Sarajevu. Do toga je došlo jer policajci, kako s jedne, tako i sa druge strane, imaju interes za profesionalnom i nesmetanom saradnjom."

"Upravo ta svakodnevna razmena usluga i robe između entiteta, ali i na hiljade neproblematičnih kontakata ogolila je pravu prirodu Dodikovih postupaka: to je njegov mehanizam vladavine i održavanja na vlasti. Dodik priziva pretnje kako bi mogao da na scenu stupi kao zaštitnik. Trenutno velika učestalost političkih "kriza" verovatno nije slučajna. Naredne godine održavaju se opštinski izbori i Dodikova popularnost je, s obzirom na ekonomsku stagnaciju, u strmoglavom padu".

"Od njegovih insceniranih kriza ne profitira samo on, već i političari iz suprotstavljene bošnjačko-hrvatske Federacije. Oni iz njegove retorike izvlače korist jer podstiču strah od srpskog separatizma, predstavljaju se kao zaštitnici zemlje i tako sebi obezbeđuju moć i vlast. I konačno, periodični talasi uzbuđenja dobro dođu i veoma dobro plaćenim predstavnicima međunarodne zajednice: Njihova radna mesta su zagarantovana sve dok u Bosni i Hercgovini ima krize. Iz takve pozicije u kojoj dobijaju svi, a na kojoj se zasniva politika u BiH, isključeni su jedino građani te gladne zemlje", zaključuje švajcarski list Noje cirher cajtung.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.12.2015. 16:49
General Ratko Mladić nije „balkanski kasapin“ kako žele da ga predstave u savremenoj istoriji, nego ličnost koga su pobednci oklevetali, izjavila je ugledni finski psihijatar i političar Pirko Turpeinen. Finska profesorka, koja je i funkcioner finskih socijaldemokrata, a radila je i kao stručni saradnik u Komsiji Saveta Evrope za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava, rekla je da se generalom Mladićem bavi zbog„istorijskih kontroverzi koje prate ovaj slučaj“. „Pročitala sam sve što sam mogla da nađem u medijima šta je ovaj čovek navodno uradio ili rekao na TV-u i u novinama. Bila sam u Hagu gde sam kroz dokumenta pratila njegovo suđenje. U BiH sam se sretala sa njegovim saradnicima – oficirima. Iz svega toga logičan zaključak je da je Mladić žrtva“, rekla je Turpeinenova.
Ponedeljak 21.12.2015. 14:58
Da se gradjani pitaju (kao sto se ne pitaju) otisao bi on iz RS a RS iz BIH!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online