Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.12.2015.
19:54
Tanjug A

Austrijanci sude za ratni zločin nad Srbima u BiH

Pred Pokrajinskim sudom u Lincu u sredu je počelo suđenje protiv Austrijanaca bosanskog porekla Nermina Mujanovića (48) koji je optužen za ratni zločin, odnosno za ubistvo 16 Srba tokom rata u BiH.

desperateexes.com
Nejasne izjave optuženog za ubistvo 16 Srba

Prema optužninci, koju je pročitala tužilac Doris Fiala, 17. septembra 1992. godine su Hrvati i Bošnjaci izvršili zločin nad srpskim selom Serdari na teritoriji Kotor Varoši kada je ubijeno sedam muškaraca, sedam žena i dvoje dece, iz osvete za srpski napad.

Tada je zapaljeno i šest kuća, istakla je ona koristeći fotografije koje su poroti ilustrovale napad bošnjačke vojske na to selo.

Za taj zločin su četiri osumnjičena 2014. godine osuđena u Sarajevu na zatvorsku kaznu od devet i 11 i po godina. Januara ove godine je presuda, međutim, zbog formalne greške, poništena. Tokom suđenja u Sarajevu su dva svedoka optužila Mujanovića.

Tužilaštvo se poziva, u svojoj optužnici, na te svedoke, dve žene, jedna od njih, koja je preživela napad, je već 1993. rekla da je optuženog jasno prepoznala, kako po glasu tako i izgledu.

Odbrana: Optuženi nije prisustvovao napadu    

Advokat optuženog Jirgen Novotni rekao je da "sumnja kako jedna osoba može da identifikuje mladića koga poznaje samo iz osnovne škole, na osnovu glasa".

Pored toga, on je istakao da njegov štićenik negira da je prisustvovao napadu.
- On nema ni motiv za osvetu nad Srbima, jer su svi njegovi rođaci prošli rat bez posledica - naveo je advokat.

Optuženi je pred sudom negirao da se ikada borio na strani bošnjačkih teritorijalnih snaga, kako na dan zločina, tako i uopšte za vreme rata. On je, međutim, u svojim izjavama bio nejasan i kada je reč o vremenu i o imenima. Opisao je da se, kao i mnogi drugi, posle srpskog napada, povukao u selo Večići, gde je bio zadužen za nabavku namirnica.

Sudija Rajner Nimerfol upitao je da li je osećao zadovoljstvo kada je čuo da je napadnuto srpsko selo a on je odgovorio "to nije bilo tako interesantno, jer smo svakog dana imali mrtve".

Tokom prvog dana suđenja bilo je mnogo protivrečnosti i otvorenih pitanja, optuženi nije mogao da odgovori kada je krenuo u školu, a ni kada je odslužio vojni rok u nekadašnjoj JNA.

- Ne znate danas kada ste pošli u osnovnu školu, kada ste bili u vojsci. To meni nije baš verodostojno - konstatovao je sudija.

Optuženom preti kazna u trajanju od pet do 20 godina zatvora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online