Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.12.2015.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Lažni predsednik nepostojeće države

Alija Izetbegović je posle raspisivanja nelegalnog referenduma o secesiji Bosne od Jugoslavije, govorio da je spreman da žrtvuje mir zarad nezavisnosti čime je rat u ovoj republici mogao da počne, a on ga je prizivao, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik na suđenju generalu Ratka Mladića.

wikimedia.org
Gurnuo Bosnu u rat: Alija Izetbegović

On je optužio Izetbegovića da se prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma lažno predstavljao, te da je i njegov paraf na ovaj dokument sporan.

- Potpisao je Dejtonski sporazum predstavljajući se kao predsednik BiH, a prava istina je da niti je on tada bio predsednik niti je ta država tada postojala - kazao je Dodik.

On je veći deo svog svedočenja posvetio političkim prilikama pre rata u BiH, objašnjavajući da o većini ključnih događaja može da svedoči kao akter, ali i političar koji nikada nije bio član vodeće srpske partije - SDS. Dodik je istakao da je u procesima razgrađivanja Bosne, ključna uloga bila uloga Izetbegovića.

Pokušaj diskreditacije

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Trigera je pokušao da diskredituje Dodika podsećanjem na svedočenje u procesu Brđanin.
- Stojim iza svake reči, svake rečenice i svake ocene koje sam izjavio u procesima Brđaninu, Biljani Plavšić, Karadžiću i sada Mladiću - odgovorio je Dodik.

- Prva se formira nacionalistička SDA predvođena Izetbegovićem, čovekom koji je zbog promovisanja radikalnog islamizma ležao u zatvoru. On je prethodno napisao "Islamsku deklaraciju" koja je predviđala šerijatsko uređenje države. To je bila preteča sadašnje ideologije islamskih država koje danas možemo videti u svetu - kazao je Dodik.

- U Sjekovcu kod Bosanskog Broda, Patriotska liga je počinila zločine nad Srbima i to nikome tada nije bilo sporno. Ali, rat je počeo ranije, u Sarajevu, kada je ubijen otac mladoženje na srpskoj svadbi. Taj događaj je uznemirio Srbe, jer je svima bilo jasno da je to akt mržnje prema jednom narodu - kazao je Dodik.

On je rekao da je većinska srpska stranka, SDS, do poslednjeg trenutka želela da se očuva SFRJ sa BiH kao sastavnim delom, a da kada je formirana Skupština Republike Srpske, nisu postojala ni usmena ni pismena naređenja o proterivanju ili etničkom čišćenju muslimana.

- Dosta dugo se govorilo o šest strateških ciljeva Srba, ali politika tog vremena nije bila politika etničkog čišćenja, već upravo suprotno - objasnio je Dodik. -Pre rata, Izetbegović je srušio princip konstitutivnosti tri naroda u BiH, koji je bio zagarantovan Ustavom SFRJ. To je učinio zato što je verovao da će muslimani, sa 49 odsto stanovništva, uspeti da uzmu primat nad celom državom. Međutim, po potpisivanju Dejtonskog sporazuma, on je učinio suprotno. Uspeo je da preko Ustavnog suda BiH, glasovima dvojice bošnjačkih i trojice stranih sudija, uvede konstitutivnost svih naroda na celoj teritoriji čime je samo nastavio svoj rat, ali političkim sredstvima. Tako je počelo urušavanje Dejtona - objasnio je Dodik.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.12.2015. 08:49
Najvaznije je u vezi Izetbegovica je izostavljeno. Kada se birao predsjednik muslimani su izabrali Fikreta Abdica, a on je onda preko noci predao svoj predsjednicki izabrani mandat Izetbegovicu, takvom prevarom je Izetbegovic postao predsjednik te lazne tadasnje a i sadasnje drzave. Zivjela RS i zivjelo ujedinjenje sa Srbijom!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online