Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.11.2015.
12:10
Nezavisne novine com A

Američki dokument o Dejtonu: UN doprineo pokolju u Srebrenici

"O ratu u BiH postoji još mnogo neodgovorenih pitanja, a puna istina verovatno nikada neće izaći na svetlo dana", slaže se većina analitičara koji su pročitali dokument Američke bezbednosne agencije (NSA) o događajima u Srebrenici.

Reuters
Istina o Srebrenici nikada neće biti otkrivena

NSA je povodom 20 godina Dejtona objavila prilog pod naslovom "Put do Dejtona popločan genocidom", u kome zastupa tezu da su neodlučnost i nesnalaženje snaga UN-a na terenu doprineli pokolju nad srebreničkim Bošnjacima koje je štitio holandski bataljon UN-a.

UN nije sprečavao zločine

Analitičar, Dušan Janjić smatra da je između Amerike i Evrope od početka postojala neusaglašenost u vezi s konceptom zaštićenih zona.

- Pokazalo se da taj monitoring u suštini nije sprečavao zločine i nije smirivao rat jer su zaštićene zone korišćene za vojne svrhe - rekao je Janjić.

Najvažnija lekcija Dejtona

Slično misli i Aleksandar Radić, vojni analitičar, koji dodaje i još jedan važan detalj bez kojeg smatra da Dejton ne bi bio moguć.

- Javna je tajna da je na Balkanu postojao nikada dokazani mehanizam o sporazumnoj podeli teritorija. Amerikanci su onda mogli da nakon upotrebe vojne sile u Bosni doprinesu političkom sporazumu kroz Dejton. A to je u kasnijim američkim intervencijama stvorilo sliku da svuda imaju nekakvog Slobu, Franju i Aliju koje mogu da politički "pritisnu". To se ispostavilo kao pogrešna pretpostavka i to je najvažnija lekcija Dejtona - rekao je on.

Vama Bihać, nama Srebrenica

I Janjić smatra da ima mnogo neodgovorenih pitanja u vezi s razmenom teritorija.

- Milošević je javno na RTS-u govorio o razmenama teritorija. Neki prećutni dogovor je postojao još 1994. da se napusti Bihać, a evo vama Srebrenica. To, naravno, ne opravdava zločine, ali nije baš da stranci nisu znali da Srbi žele istočni deo Bosne. Dakle, već se pripremao teren za Dejton - smatra on.

Srbi znali da neće biti reakcije

Za Denisa Džidića, zamenika glavnog urednika BIRN-a, ključna poruka u tekstovima NSA ogleda se u tome što su Srbi, kako se ispostavilo, ispočetka imali nameru da "suze" srebreničku enklavu, a ne da je potpuno zauzmu.

- Koliko sam uspeo da vidim, u tim dokumentima govori se o nedostatku konkretne i jasne vojne reakcije UN-a zbog različitih politika velikih sila koje nisu mogle da se sporazumeju da vojno reaguju čim je počela ofanziva VRS. To je na neki način olakšalo odluku Srba da osvoje enklavu jer su shvatili da neće biti reakcije - rekao je on.

Prema Radiću, glavni problem je što nije postojao politički koncept šta posle upotrebe sile, niti je postojao politički koncept upotrebe UN-a.

- Sada je nekako najlakše upreti prstom u komandanta holandskog bataljona i reći da je on trebalo nešto da uradi. Šta je on mogao da uradi? U okviru kojeg mandata? Tu je jasno da nije bilo političkog koncepta - naglasio je Radić.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.11.2015. 12:35
Srebrnica je istorijska prevara i nepravda učinjena pre svega Srpskom narodu . Jeste bilo zločina ali broj ubiijjenih je naduvan bar 5 puta . Naravno da istinu znaju i muslimani i Američki zlikovci ali je interes i jednih i drugih okriviti Srbe po svaku cenu . Po njima niko od Srba nije nigde stradao . Za sva krvava događanja na prostorima bivše Jugoslavije isključivi krivci su Američki zlikovci kojima nikada nije dosta tuđe krvi .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online