Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.01.2012.
19:17
Beta A

Iskaz glavnog istražitelja tužilaštva o Srebrenici

Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim tribunalom u Hagu, svedočenje je započeo glavni istražitelj Tužilaštva o zločinima u Srebrenici Žan-Rene Ruez.

Bivši predsednik RS-a: Radovan Karadžić
 

Istragu koju je vodio do 2001, Ruez je, kako je rekao, započeo u Tuzli, 20. jula 1995, saslušavanjem izbeglica iz Srebrenice, neposredno pošto su se u međunarodnim medijima pojavili izveštaji da je nestao veliki broj muslimanskih muškaraca koji su bili u rukama Vojske Republike Srpske.

Tadašnji predsednik RS i vrhovni komandant VRS, Karadžić je optužen za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca koji su organizovano streljani u danima pošto su snage bosanskih Srba 11. jula zauzele Srebrenicu.

Žene, decu i starce, po optužnici, Karadžićeve snage su prognale na teritoriju pod muslimanskom kontrolom.

U prvom delu svedočenja, sudijama su prikazani satelitski snimci i fotografije lokacija na kojima su muslimanski muškarci bili zatvoreni u okolini Srebrenice i u Bratuncu, pre nego što su autobusima bili prebačeni na mesta streljanja u opštini Zvornik.

Ruez je potvrdio da je kolona od najviše 15.000 Muslimana pokušala da se iz Srebrenice šumom probije ka Tuzli i da su "najmanje trećinu" činili pripadnici 28. divizije Armije BiH, koji su bili naoružani uprkos dogovoru o demilitarizaciji enklave pod zaštitom UN.

"Ostali u koloni bili su nenaoružani civili", naglasio je svedok. Prema njegovim rečima, jedan deo muškaraca krenuo je pred nadolazećom VRS sa ženama, decom i starcima ka bazi Unprofora u obližnjim Potočarima.

Pozivajući se na iskaze očevidaca, Ruez je kazao da su srpski vojnici 12. i 13. jula 1995. muškarce u Potočarima razdvojili od žena i dece, a zatim zatvorili u "belu kuću".

Kao materijalni dokaz za to, tužioci su prikazali kadar na kojem se vide muškarci kako čuče na terasi "bele kuće" iz filma koji je po padu Srebrenice snimio beogradski novinar Zoran Petrović-Piroćanac.

VRS je te zarobljenike potom prebacila u Bratunac i zatvorila ih na više lokacija, posvedočio je Ruez, prikazujući fotografije tih objekata.

Istovremeno, satelitski snimci koje su Tužilastvu dostavile SAD, pokazuju "masovnu predaju" Muslimana iz kolone koja se probijala ka Tuzli.

Na jednom od tih snimaka jasno se vide zarobljenici na fudbalskom terenu u Novoj Kasabi, kao i autobusi u neposrednoj blizini.

Svedočenje koje će potrajati osam sati, Ruez će nastaviti sutra ujutro.

Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online