Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2015.
03:13
M. Obradović - Vesti A

Incko ponovo naljutio Dodika

Skandalozni izveštaj visokog predstavnika u BiH koji je predstavio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, potpuno je razbesneo predsednika Srpske Milorada Dodika.

Srna
Valentin Incko

Incko je, između ostalog, rekao da je vreme crtanja granica u BiH završeno i da je Dejtonski sporazum izboren teškom mukom, zbog čega ga treba čuvati i konsolidovati. A onda se obrušio na Srpsku! Prvo je ocenio da je zabrinut zbog usvajanja deklaracije SNSD-a održavanju referenduma o nezavisnosti Srpske, iako je, kako je dodao, reč o "stranačkom dokumentu koji nema zvaničnu vrednost". On je rekao da i odluka Narodne skupštine Republike Srpske iz jula o referendumu o pravosuđu BiH još nije objavljena niti je stupila na snagu i da očekuje od vlasti Republike Srpske da se "povuku sa ivice" i obustave rad na referendumu.

- Međunarodna zajednica treba da nastavi da pomaže BiH kako bi se zadržao i ubrzao pozitivni momenat iz poslednjih nekoliko meseci i treba da odgovori na izazove s kojima je suočen Dejtonski sporazum, poput inicijative za referendum u Republici Srpskoj - rekao je Incko.

Milorad Dodik je ocenio da se Incko drznuo da slaže Savet bezbednosti, te da je cinizam to što visoki predstavnik godinama pokušava da predstavi da radi za dobrobit svih, a u suštini ruši Dejtonski mirovni sporazum.

- Otišao je čak i dalje od Pedija Ešdauna koji nikada nije smeo i nije mu bilo dozvoljeno da se upusti u tumačenje Sporazuma ili promenu Ustava BiH, a koji je imao gotovo nestvarna ovlašćenja koja je dobio od međunarodne zajednice. Sada Incko kaže da ima pravo da tumači - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da su i raniji visoki predstavnici radili na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, umesto na njegovoj zaštiti.

Odgovorio na optužbe

Pedi Ešdaun je povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma boravio u BiH i gde god se pojavio govorio je da mu je žao što nije potpuno razvlastio entitete u BiH! On je izrazio i neslaganje s namerama Srpske da sprovede referendum i poručio je poručio da je RS "najveća pretnja mirovnom sporazumu i razvoju BiH".
Očekivano, Dodik mu je odmah odbrusio ocenivši da je upravo Ešdaun najviše kršio Dejtonski sporazum!
- On zbog toga nikada neće politički i pravno odgovarati zato što iza njega stoje velike sile! Referendum nije pretnja miru, već je reč o demokratskom izražavanju volje naroda - rekao je Dodik.

- Pedi Ešdaun je čak napisao u svojoj knjizi da je njegov zadatak bio rušenje Dejtonskog sporazuma. Ne treba očekivati ni od Incka da je drugačije ovde postavljen - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online