Četvrtak 12.11.2015.
03:13
M. Obradović - Vesti

Incko ponovo naljutio Dodika

Srna
Valentin Incko

Incko je, između ostalog, rekao da je vreme crtanja granica u BiH završeno i da je Dejtonski sporazum izboren teškom mukom, zbog čega ga treba čuvati i konsolidovati. A onda se obrušio na Srpsku! Prvo je ocenio da je zabrinut zbog usvajanja deklaracije SNSD-a održavanju referenduma o nezavisnosti Srpske, iako je, kako je dodao, reč o "stranačkom dokumentu koji nema zvaničnu vrednost". On je rekao da i odluka Narodne skupštine Republike Srpske iz jula o referendumu o pravosuđu BiH još nije objavljena niti je stupila na snagu i da očekuje od vlasti Republike Srpske da se "povuku sa ivice" i obustave rad na referendumu.

- Međunarodna zajednica treba da nastavi da pomaže BiH kako bi se zadržao i ubrzao pozitivni momenat iz poslednjih nekoliko meseci i treba da odgovori na izazove s kojima je suočen Dejtonski sporazum, poput inicijative za referendum u Republici Srpskoj - rekao je Incko.

Milorad Dodik je ocenio da se Incko drznuo da slaže Savet bezbednosti, te da je cinizam to što visoki predstavnik godinama pokušava da predstavi da radi za dobrobit svih, a u suštini ruši Dejtonski mirovni sporazum.

- Otišao je čak i dalje od Pedija Ešdauna koji nikada nije smeo i nije mu bilo dozvoljeno da se upusti u tumačenje Sporazuma ili promenu Ustava BiH, a koji je imao gotovo nestvarna ovlašćenja koja je dobio od međunarodne zajednice. Sada Incko kaže da ima pravo da tumači - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da su i raniji visoki predstavnici radili na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, umesto na njegovoj zaštiti.

Odgovorio na optužbe

Pedi Ešdaun je povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma boravio u BiH i gde god se pojavio govorio je da mu je žao što nije potpuno razvlastio entitete u BiH! On je izrazio i neslaganje s namerama Srpske da sprovede referendum i poručio je poručio da je RS "najveća pretnja mirovnom sporazumu i razvoju BiH".
Očekivano, Dodik mu je odmah odbrusio ocenivši da je upravo Ešdaun najviše kršio Dejtonski sporazum!
- On zbog toga nikada neće politički i pravno odgovarati zato što iza njega stoje velike sile! Referendum nije pretnja miru, već je reč o demokratskom izražavanju volje naroda - rekao je Dodik.

- Pedi Ešdaun je čak napisao u svojoj knjizi da je njegov zadatak bio rušenje Dejtonskog sporazuma. Ne treba očekivati ni od Incka da je drugačije ovde postavljen - istakao je Dodik.

2020 © - Vesti online