Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 15.05.2010.
12:05 >> 22:52h
Srna A

"Tuzlanska kolona": Pomen posle 18 godina

Više od stotinu građana i zvaničnika Republike Srpske danas su na Brčanskoj malti u Tuzli, prvi put na mestu zločina, odali pomen vojnicima JNA stradalim u "tuzlanskoj kolini" 15. maja 1992. godine, javili su izvještači Srne.

Na mestu zločina zapaljene su sveće i položene bele ruže, nakon čega je služen verski obred, čime je na miran i dostojanstven način svetu poslata jasna poruka da se na Brčanskoj malti u Tuzli na današnji dan pre 18 godina desio zločin u kome su stradala najmanje 92 pripadnika JNA.

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz izjavio je da je masakr počinjen na vojnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli 15. maja 1992. godine specifičan po tome što su stradala "golobrada deca" koja su samo htela iz Tuzle da se vrate svojim kućama i majkama, ali da neko nije želeo da prihvati to činjenično stanje, pa je podigao je pušku i bez razloga pucao po njima.

Ćurguz je, posle polaganja venaca i parastosa ubijenim pripadnicima JNA na mestu stradanja na Brčanskoj malti u Tuzli, rekao novinarima da je ovo jedan od prvih masovnih i organizovanih zločina nad "golobradim" vojnicima JNA.

Podsećajući da su pripadnici JNA bili pod zakletvom koja ih je obavezivala da služe državi i narodu, Ćurguz je rekao da su se u Tuzli pojavile neke ekstremne snage koje su pucale u tu decu bez razloga. 

"To je uvelo narode u opšte krvoproliće i stradanje koje toliko godina posle rata ima svoje posledice", rekao je Ćurguz i dodao da će se te posledice još dugo osećati. 

Ćurguz je rekao da će na svim mestima stradanja Srba u Federaciji BiH biti postavljene spomen-ploče koje će trajno upozoravati i opominjati na ratne strahote.

On je rekao novinarima da će na tako "označenim" mestima stradanja porodice moći na miran i dostojanstven način da se okupe, zapale sveće i pomole za duše svojih najmilijih. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rade Ristović izjavio je da su zločini, poput ovog u Tuzli, opomena da se u narednom periodu u BiH mora graditi suživot i tolerancija među narodima. On je ocenio da je to jedini izlaz za BiH prema Evropi.

"U narednom periodu očekujemo da suživot naroda, koji su večito živeli na prostorima BiH, podignemo na viši nivo", rekao je novinarima Ristović, koji je prisustvovao parastosu i polaganju venaca na Brčanskoj malti u Tuzli.

On je dodao da se u BiH mora graditi tolerancija i suživot, poštujući jedni druge i živeći na vekovnim prostorima, kako u Tuzli, Banjaluci, Sarajevu, tako i drugim mestima širom BiH.


Pomenu su, osim porodica poginulih i preživelih vojnika, prisustvovali ministar Ristović, rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica RS Staša Košarac, predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, predsednik Skupštine organizacija i udruženja ratnih-vojnih invalida RS Dragislav Mijanović.

Skup, koji su obezbeđivale jake policijske snage Tuzlanskog kantona, prošao je bez bilo kakvih provokacija, a pratilo ga je i nekoliko desetina domaćih i stranih novinara.

Nakon 15-minutnog odavanja pošte na Brčanskoj malti, učesnici skupa su autobusima uz pratnju tuzlanske policije krenuli prema Banj brdu, gde ih je preuzela policija Republike Srpske i dopratila do Bijeljine.


Veliki broj građana Tuzle pratio je prolazak autobusa koji su napuštali grad, a saobraćaj je bio zaustavljen.


U okviru obeležavanja 18. godišnjice, u organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u 12h na Spomen-kosturnici na gradskom groblju Pučile u Bijeljini je održan parastos i polaganje cveća.

Na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila. Ovaj datum je do prošle godine obeležavan u Bijeljini, a od ove godine, na inicijativu Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade RS, godišnjice svih stradanja biće obeležavane na mestima stradanja.

Slučaj "tuzlanska kolona" pokrenuo je 1999. godine Savez logoraša Republike Srpske.

Posmrtni ostaci 30 ubijenih vojnika, čiji identitet, uz sve napore nije bilo moguće utvrditi, ekshumirani su iz jedne masovne grobnice u Tuzli i sahranjeni u Bijeljini uz najviše vojne počasti 15. maja 2002. godine u spomen kosturnicu sa velikim mermernim krstom, a na spomen ploči su uklesane reči: "Ova humka mučenika, sveta je kao zemlja srpska". 

U Tuzli obeležen Dan oslobođenja

 

Oko 300 građana, bivših boraca i aktuelnih političara Tuzlanskog kantona položili su danas cveće na Spomen-obeležja poginulim Tuzlacima, povodom 15. maja - takozvanog "dana oslobađanja Tuzle. U RS to je dan sećanja kada se služi pomen i odaje počast nevinim žrtvama.

 

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić ponovo je danas tvrdio da vojnici JNA nisu poginuli na Brčanskoj malti "greškom Tuzlaka".


On je rekao da je Tuzla danas "još jednom pokazala toleranciju i ljudski odnos prema žrtvama, jer je besprekorno organizovala i omogućila da porodice iz RS odaju počast i polože cveće poginulim pripadnicima JNA na Brčanskoj malti".
 

Aktuelni načelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da je u Tuzlu danas došlo "dosta lica vladajuće koalicije iz RS da pokušaju manipulisati žrtvama da bi se sakrio glavni krivac pogibije na Brčanskoj malti".

Tužilaštvo BiH objavilo je u decembru prošle godine da je prekinulo istragu protiv tadašnjeg gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju "tuzlanska kolona".

 
Šef Posebnog odeljenja za ratne zločine ovog tužilaštva Dejvid Švendiman tada je naveo da je istraga u tom predmetu sprovedena u skladu sa zakonom, te da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv osumnjičenih za zločine nad pripadnicima JNA koji su se povlačili iz Tuzle 15. maja 1992. godine.

 
U Beogradu je za taj zločin na 12 godina osuđen Ilija Jurišić. Prema optužnici, Jurišić je kao visoki starešina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbjednosti Tuzla, a nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada.

Haški tribunal je u slučaju "tuzlanska kolona" za četiri osobe dao oznaku "A", što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično delo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.

POVEZANE VESTI

Subota 15.05.2010. 11:44
Bruno sine pojma ti nemas o zivotu.....da ti ja lepo kazem... POJMA!!!
Subota 15.05.2010. 12:01
Prosvetli ti nas koliko je bilo zrtava u ''srebrenici'' ??? Koliko to hiljada zena i dece? cednih i nevinih? Tu brojka skace svaki dan...za hiljadu, a ne za stotku :D
Subota 15.05.2010. 11:33
koja je ovo propaganda majko mila,zao mi je onih sto su stradali, nisu oni za ovo maslo krivi,kriv je onaj sto je prvi zapoceo, a svi znamo i dokumentirano je da je prvi metak i kamiona JNA pao, a i zrtvu povecavati je kavelirski delikt,fino pise u izvjestaju da 92 vojnika su izgubili svoj zivot a onaj papak na video i ona reporterka TV BN velicaju na najmanja 200,dje izvucese tih 118 glava + TO BiH i ostalih su toliko vojnika odvukli u Bolnicu na Gradinu,htjeli spasiti jos koji zivot!!! I ovdje se prica o zlocinu,nevjerovatno!!!!! Ma najzad ovaj PAPAk u video sto prica vidi se kakva je to osoba,njemu covjeka ubiti nije nista,ko dorucak!!!! Jos kaze da su samo tehnicke stvari i za osobno branjenje trasportirali u kamionima, AHAAAAAAA vidi se na video sta je bilo u njima,oruzja do mile volje,stali su oni planirali stime nemam pojma ali nista ljepo to je sigurno!!!!!! Hihihihii oni su mogli da su htjeli zauzeti Tuzlu za 2 sata,hahahahahhahahhaaaa PAPAK nista drugo mi naum pada,lako je sada tako nesto pricati....... I OPET KAZEM , ZAO MI JE ONIH NEDUZNI,SAMO KOLIKO IH JE BILO TO STOJI U ZVJEZDAMA Zena mi je bila u tuzli do 02.1992 i u Januaru jos 92. su pripadnici JNA pucali na gradsku Dzamiju,eto toliko o tim JNA vojnicima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online