Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.10.2015.
11:10
Tanjug A

"Šta je Čerčil rekao za Balkan važi i danas"

Bilo bi opasno granicu zatvoriti počev od Slovenije ili Hrvatske, jer bi time Srbija, Makedonija i Grčka bile dovedene u potpuno nekontrolisanu situaciju. To ocenjuje bečki dnevnik "Standard" i upozorava da su se odnosi u regionu pogoršali zbog izbegličke krize.

printscreen
Balkan je stomak Evrope

List piše da bi najmanje zlo bilo jačanje desnih političkih snaga i da su "opasnosti mnogo veće", jer bi "preopterećenje u migrantskoj krizi moglo dovesti do političke zloupotrebe, nasilja i rastuće nesigurnosti".

"Standard" navodi da su "Makedonija i Srbija ne samo siromašnije, već i nestabilnije od Grčke" i tvrdi da "tamošnje bezbednosne strukture nisu dorasle velikim krizama".

"Makedonska administracija je upravljana dubokim partijskim interesima, i može u svako doba biti upotrebljena za manipulacije", piše list. 

Čerčil je Balkan okarakterisao kao "mekani stomak Evrope", odnosno mesto na kome je "stari kontinent" najranjiviji, a to je tačno i danas, navodi bečki list. 

"Standard" ukazuje da je sredinom septembra moglo da se vidi na mađarskoj granici šta se dešava kada jedna zemlja zatvori granice, podsećajući da je grupa mladih, spremna na nasilje, počela da nasrće na policiju i pokušavala da na silu pređe preko granice. 

"Ako se granice zatvaraju, onda samo od juga ka severu, u koordinaciji između Grčke i suseda Bugarske, Makedonije i Albanije, koja bi mogla biti deo sledeće rute. Pošto se radi o Šengenskim granicama, EU bi mogla da pomogne kao na granici prema Turskoj", podvlači "Standard". 

Prema oceni austrijskog lista, sada je važno da se ne gleda u stranu već ozbiljno shvati preopterećenost, i strateški pametno i odgovorno reaguje kako se ne bi ugrozila stabilnost u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.10.2015. 11:59
Čerčil je Balkan okarakterisao kao "mekani stomak Evrope", odnosno mesto na kome je "stari kontinent" najranjiviji, a to je tačno i danas, navodi bečki list................Oni Balkan jos uvijek dozivljavaju kao svoju koloniju i prciju. Sa njihove tacke gledista mi smo okupirana zona nad kojom nemaju potpunu kontrolu. Pokusavali su stotinama godina da nas potpuno potcine a po mogucnosti i ist//rebe. Svaku saradnju sa Rusijom (pogotovo Srbije) vide kao pretnju svoim interesima i ciljevima. Dok smo got imalo ovisni o zapadu necemo imati mira i stabilnosti. To sada potvrdjuju i napadi na RS i Dodiga jer im smeta i onaj dio suvereniteta Srba u RS koi su i sami potpidali u Dejtonu a kasnije ( zahvaljujuci dobrim djelom vlastima u RS jer su to dozvolili ) malo pomalo ukidali preko"visoki prestavnika" takozvane medunarodne zajednice. Oni nikako nece da shvate da taj "mekani stomak" evrope cini narod koi je daleko prije pojave njihovi drzava na istoriskoj sceni zapoceo sopstveni razvoj i ima istorisko pravo da odlucuje o sopstvenoj sudbini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online