Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.10.2015.
03:09
D. N. Petrović - Vesti A

Zukorlićeve pristalice - podrška crnogorskoj opoziciji ili "četnicima"?

Od prvog dana opozicionih protesta u Podgorici vijori se i zastava Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) koju nose pristalice Bošnjačke demokratske zajednice(BDZ), stranke koju je u Crnoj Gori osnovao muftija-sandžački Muamer Zukorlić. Na protestima je svakodnevno i Hazbija Kalač, Zukorlićev saradnik i lider BDZ-a za Crnu Goru.

Tanjug
Mediji bliski Đukanoviću tvrde da se Zukorlić udružio sa četnicima, srpskim ekstremistima i radikalima

Prisustvo zeleno-bele zastave sa bošnjačkim grbom i ljiljanima, koju neki nazivaju i "zastavom Sandžaka", na mitinzima u Podgorici i podrška BDZ-a grupaciji koja želi da sruši režim Mila Đukanovića izazvala je oštre i oprečne reakcije kako u Crnoj Gori, tako i u srpskom delu Sandžaka.

Mediji bliski Đukanoviću i bošnjačkim strankama koje sa njim dele vlast u Podgorici, tvrde da se Zukorlić udružio sa četnicima, srpskim ekstremistima, radikalima i drugima koji žele da zaustave Crnu Goru na putu prema EU i NATO.

Iz BDZ-a odgovaraju da su uz opoziciju jer žele da daju svoj doprinos "spasu Crne Gore od korumpiranog režima i pljačke", koji je i nekorektan prema Bošnjacima.

- Udružili su se sa četničkim vojvodom Andrijom Mandićem i povezali zastavu Bošnjaka sa zastavama četnika...šta će oni na mitinzima na kojima govori Anfilohije Radović - pita se u Novom Pazaru uticajni Sandžak haber.

- Vezali smo našu zastavu sa srpskom i crnogorskom, šta je tu loše - odgovara direktno sa mitinga Hazbija Kalač.

Bitka za glasove Bošnjaka

U Crnoj Gori Bošnjaci čine između 16 i 20 odsto stanovništva. Preko Zukorlića, Medojević i drugi opozicionari pokušavaju da pridobiju bar deo Bošnjaka koji su do sada uvek bili podrška Đukanoviću. Lider Bošnjačke stranke Rafet Husović je aktuelni potpredsednik Vlade u Podgorici.

Zukorlićeva stranka BDZ doživela je prošle godine fijasko na lokalnim izborima u Crnoj Gori, osvojivši samo jedno odborničko mesto u Rožajama. U obračunu sa reisom Crne Gore Rifatom Fejzićem za prevlast nad Islamskom zajednicom u ovoj državi, Zukorlić je takođe poražen, jer je Fejzić nedavno ponovo i jednoglasno izabran za vrhovnog poglavara muslimana u Crnoj Gori.

Fejzić je poručio Zukorliću i "braći iz Novog Pazara da ne donose podele i ekstremizam u mirnu i demokratsku Crnu Goru". Pre nekoliko meseci Zukorlić je na graničnom prelazu kod Rožaja - nakon što je odbio da njegovo vozilo bude pretrešeno, morao da se vrati u Srbiju. Za taj "pokušaj maltretiranja" optužio je režim Mila Đukanovića.

Pojačanje Medojeviću

Zukorlić je u izuzetno dobrim odnosima sa Nebojšom Medojevićem, liderom Pokreta za promene i jednim od čelnika protesta u Podgorici. Kada su zajedno najavili i neku vrstu pakta protiv Đukanovića, Medojević je obećao da će se založiti za formiranje "Prekogranične regije Sandžak". Zukorlić je tada rekao da je isto obećanje dao i Đukanović pred referendum o samostalnosti Crne Gore, ali da je kasnije "izdao Bošnjake".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.10.2015. 13:07
Ti "srpski cet/nici" kako ih naravno predstavljaju su u stvari placenici s kojima pravi Srbi nemaju nista! Pokusavaju da prevare Srbe i uvedu ga u sukob znajuci da ne zeli da trpi Djukanovicev danak! Djukanovic je u stvari Vucko u Crnoj Gori, i cilj(evi) su im Srbi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online