Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.09.2015.
07:45
B. Simonović - Vesti A

Ostajemo dok Milo ne padne

Pred Skupštinom Crne Gore, na nekadašnjoj Nemanjinoj obali u centru Podgorice, na mestu gde su i pre 27 godina počeli građanski protesti koji su doveli do rušenja tadašnjeg socijalističkog režima, posle dugih priprema i najava preksinoć se okupilo nekoliko hiljada nezadovoljnih građana iz cele Crne Gore predvođenih liderima Demokratskog fronta i još nekih opozicionih partija koji su naglasili da su odlučni da ostanu sve dok ne padne režim Mila Đukanovića!

Srna
Neće odustati: Okupljeni građani u centru Podgorice

Iako je vlast juče na sva zvona objavljivala da je protest propao i da je bilo najviše 3.000 ljudi, već sama činjenica da je protest počeo i da se pred parlamentom okupilo barem dvostruko više nezadovoljnih od broja koji priznaje vlast i njoj naklonjeni mediji predstavljaju veliki uspeh. Jer, vlast je danima sve činila da obesmisli proteste, a policija otvorenim pretnjama da obeshrabri one koji su na ovaj način želeli da izraze svoje nezadovoljstvo.

Na poruke zvaničnika da se vlast dobija i gubi samo na izborima, protestanti su preksinoć odgovorili podsećanjem da je i sadašnja vlast, koja na čelu sa Đukanovićem već više od 25 godina drži kormilo države, došla s ulice posle istih ovakvih protesta i da se oni neće razići sve dok ne padne Đukanovićeva vlada, odnosno dok ne pristane na formiranje prelazne, mešovite vlade koja može pripremiti fer i demokratske izbore.

Policija: Biće krvi do kolena

Iako se pojedine opozicione partije zvanično nisu pridružile protestima, u masi nezadovoljnih preksinoć je viđen veliki broj pristalica tih partija i njihovih vođa. Protest je prošao u najboljem redu, iako su policija i vlast posredstvom medija danima širili famu da bi moglo biti "krvi do kolena".

A da se ne šale potvrdili su tako što su ispred parlamenta i u parku ispred skupštinskog zdanja razapeli na desetine šatora, odlučni da u njima ostanu sve dok Đukanović ne istakne belu zastavu i ne pristane na njihove uslove:

- Koristeći ovaj oprobani demokratski metod vaniinstitucionalne borbe, koji je dao pozitivne rezultate u svim državama gde je primenjen, demokratska opozicija i slobodni građani Crne Gore odlučili su da ostanu na ovom platou do ispunjenja zahteva. Nećemo pristati na bilo kakve ucene i polovična rešenja povodom naših legitimnih zahteva - poručio je Strahinja Bulajić, jedan od lidera Demokratskog fronta.

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, rekao je da niko ne želi vlast osvojenu na ulici.
- Hoćemo da do vlasti dođemo na izborima, ali ne prihvatamo i ne damo da nas bilo ko krade na tim izborima. Krađe traju već 27 godina - upozorio je Mandić.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online