Utorak 29.09.2015.
07:45
B. Simonović - Vesti

Ostajemo dok Milo ne padne

Srna
Neće odustati: Okupljeni građani u centru Podgorice

Iako je vlast juče na sva zvona objavljivala da je protest propao i da je bilo najviše 3.000 ljudi, već sama činjenica da je protest počeo i da se pred parlamentom okupilo barem dvostruko više nezadovoljnih od broja koji priznaje vlast i njoj naklonjeni mediji predstavljaju veliki uspeh. Jer, vlast je danima sve činila da obesmisli proteste, a policija otvorenim pretnjama da obeshrabri one koji su na ovaj način želeli da izraze svoje nezadovoljstvo.

Na poruke zvaničnika da se vlast dobija i gubi samo na izborima, protestanti su preksinoć odgovorili podsećanjem da je i sadašnja vlast, koja na čelu sa Đukanovićem već više od 25 godina drži kormilo države, došla s ulice posle istih ovakvih protesta i da se oni neće razići sve dok ne padne Đukanovićeva vlada, odnosno dok ne pristane na formiranje prelazne, mešovite vlade koja može pripremiti fer i demokratske izbore.

Policija: Biće krvi do kolena

Iako se pojedine opozicione partije zvanično nisu pridružile protestima, u masi nezadovoljnih preksinoć je viđen veliki broj pristalica tih partija i njihovih vođa. Protest je prošao u najboljem redu, iako su policija i vlast posredstvom medija danima širili famu da bi moglo biti "krvi do kolena".

A da se ne šale potvrdili su tako što su ispred parlamenta i u parku ispred skupštinskog zdanja razapeli na desetine šatora, odlučni da u njima ostanu sve dok Đukanović ne istakne belu zastavu i ne pristane na njihove uslove:

- Koristeći ovaj oprobani demokratski metod vaniinstitucionalne borbe, koji je dao pozitivne rezultate u svim državama gde je primenjen, demokratska opozicija i slobodni građani Crne Gore odlučili su da ostanu na ovom platou do ispunjenja zahteva. Nećemo pristati na bilo kakve ucene i polovična rešenja povodom naših legitimnih zahteva - poručio je Strahinja Bulajić, jedan od lidera Demokratskog fronta.

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, rekao je da niko ne želi vlast osvojenu na ulici.
- Hoćemo da do vlasti dođemo na izborima, ali ne prihvatamo i ne damo da nas bilo ko krade na tim izborima. Krađe traju već 27 godina - upozorio je Mandić.

 

 

2024 © - Vesti online