Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.09.2015.
17:12
Tanjug A

"Hrvatska je protiv ograda na granicama"

Hrvatska se protivi podizanju ograda na granicama, izjavila je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, reagujući na najavu mađarske vlade da će i na granici s Hrvatskom podići ogradu, ako i s te strane počne navala migranata.

Fonet
Hrvatska neće zatvarati granice: Vesna Pusić

- Mi smo apsolutno protiv podizanja granica. Svaka zemlja ima pravo da odluči šta želi i da se zatvori ako hoće, ali Hrvatska se sigurno neće zatvarati u ograde. Što se mađarske najave tiče, ako dobro razumem, to je zasad samo ideja koja bi se realizovala ako migranti krenu i preko te granice, a to u ovom trenutku nije na dnevnom redu - rekla je Pusićeva.

Evropska unija pokušava da dogovori sveobuhvatan pristup prema migrantskoj krizi, koji bi uključio i usku saradnju sa zemaljama koje nisu članice EU, ali su kandidati za članstvo, kao što su Turska, Makedonija i Srbija, rekla je Pusićeva.

- Treba razlikovati zemlje tranzita preko kojih izbeglice samo prolaze i konačni cilj izbeglica, jer veliki broj njih želi da ode u Nemačku, Švedsku i druge skandinavske zemlje. Bez obzira na izbegličku krizu u Mađarskoj i nekim drugim zemljama, to nisu zemlje u kojima izbeglice žele da ostanu i EU će taj problem morati da stavi na dnevni red - poručila je Pusićeva.

Ona je dodala da su šefovi diplomatija na sastanku u Luksemburgu pokušali da utvrde i u kojoj je meri u aktuelnoj krizi reč o ekonomskim migrantima, a u kojoj o izbeglicama od rata, prenela je Hina.

Pusićeva je naglasila da Hrvatska učestvuje u podeli odgovornosti, uključujući i slanje dva broda u spasilačke operacije na Sredozemnom moru, kao i da je u prvoj podeli odgovornosti za zbrinjavanje prihvatila 550 ljudi, što je više nego što bi joj pripadalo s obzirom na veličinu i ekonomsku snagu.

A koliko izbeglica Hrvatska mora da primi?

Hrvatska bi, prema novom nacrtu predloga Evropske komisije za raspodelu 120.0000 izbeglica sa Bliskog Istoka i severa Afrike koji se nalaze u Grčkoj, Mađarskoj i Italiji, trebalo da primi njih 1.064.

Kako se navodi u nacrtu dokumenta EK, u koji je Hina imala uvid, Hrvatska bi iz Italije od ukupno 15.600 prihvatila 138, iz Grčke od 50.400 njih 447 i iz Mađarske od 54.000 migranata i izbeglica 479.

Ta brojka je, kako ukazuje hrvatska agencija, mnogo manja od 3.000 koja se poslednjih dana pominjala u medijima. Komisija bi svoj predlog trebalo da predstavi u sledećih nekoliko dana, a reč je o nacrtu koji u konačnoj verziji može da izgleda drugačije.

Hrvatska, prema ovom nacrtu, treba da primi 0,89 odsto od broja migranata u tri zemlje koje su suočene s najvećim izbegličkim teretom.

Komisija je koristila četiri kriterijuma za raspodelu - broj stanovnika, bruto nacionalni dohodak, prosečan broj tražitelja azila na milion stanovnika u periodu od 2010. do 2014. godine, kao i stopa nezaposlenosti.

Najveći teret bi trebalo da podnesu Nemačka, koja treba da primi nešto više od 26 odsto od 120.000 migranata i izbeglica, zatim Francuska 20,3 odsto.

Hrvatska je u julu donela odluku o prihvatu 550 ljudi od 40.000 migranata koji se nalaze u Italiji i Grčkoj.

Reč je o prvoj raspodeli da bi se olakšao teret Grčkoj i Italiji, koje su tada bile najviše izložene prilivu migranata s Bliskog istoka i Afrike.

Sada se njima pridružila i Mađarska pošto je u velikoj meri promenjena ruta dolaska migranata, koji umesto preko Sredozemlja sve češće dolaze u EU preko zapadnog Balkana

POVEZANE VESTI

Subota 05.09.2015. 19:45
Ma šta će Hrvatima ograda-oni su verzirani borci s babama i decom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online