Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 04.09.2015.
06:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Migrante i puškama teraju u Srbiju

Radi odbrane od talasa migranata sa Bliskog istoka, osim već postavljene ograde od bodljikave žice na granici prema Srbiji, uskoro će biti raspoređene jake snage mađarske vojske i policije. Mađari nameravaju i da migrante vraćaju u Srbiju, gde su prvi put evidentirani. Analitičar Dragomir Anđelković smatra da srpska vlast mora jasno da kaže da su migranti ušli u Srbiju iz zemalja EU - Grčke i Bugarske.

Reuters
Migrant koji je hteo da pobegne od voda za kolektivni centar uhapšen u Mađarskoj

- Ako EU namerava da ih vraća u Srbiju to je onda ozbiljna prevara i nova okupacija Srbije. Državni vrh Srbije počinio bi nacionalnu izdaju ukoliko bi to prihvatio. Verujem, ipak, da aktuelna vlast neće pristati na nameru EU, ali i da će se građani u lokalnim sredinama samoorganizovati i poručiti celom svetu da mala i siromašna Srbija nije ni spremna, niti ima mogućnosti da udomi desetine ili stotine hiljada azilanata - kaže Anđelković.

Mađarski premijer Viktor Orban telefonom je obavestio premijera Srbije Aleksandra Vučića o novom zakonu koji će parlament u Budimpešti uskoro usvojiti i omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih snaga na granicu sa Srbijom od 15. septembra.

Zaobilazan put

Orban je rekao Vučiću da se očekuje da imigranti i krijumčari ljudima potraže nove puteve zaobilazeći Mađarsku. Orban je dodao da se zemlje u regionu moraju pripremiti za tu situaciju. Vučić je odgovorio da Srbija ispunjava obavezu registrovanja tražilaca azila koji stižu iz Makedonije, iako ta zemlja ne sprovodi kontrole na granicama.

Predsednik Zakonodavnog odbora mađarskog parlamenta Gergelj Guljaš izjavio je da će tranzitne zone za migrante biti otvorene u pravcu Srbije.

- Srbija je sigurna treća zemlja i mađarske vlasti će odobriti azil migrantima samo ako se dokaže da procedura za azilante u Srbiji nije ispunila kriterijume međunarodnog prava ili vladavine prava - rekao je Guljaš.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija neće graditi "kontrazid", ali i dodao da nije realno da migranti budu deportovani u Srbiju.

- Da li to znači da i mi ne treba da evidentiramo migrante da ih ne bi slali u Srbiju - pita Dačić.
Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije (SNP) kaže da je postupak Mađarske još jedan dokaz da EU čini sve da migrante zadrži van svojih granica.

- Budite sigurni da Orban to radi uz snažnu podršku Angele Merkel. Ona shvata da se Nemačka ne brani u Berlinu, već na obodima EU. Zato se podiže zid u Mađarskoj, zato je zatvorena železnička stanica Keleti u Budimpešti, i zato se sada otvara kanal da se migranti vrate u Srbiju - kaže Popović.

On predlaže da Srbija uradi na granici sa Makedonijom isto što i Mađari. A posle toga Beograd treba da povede razgovore sa EU i zemljama u okruženju kako da se reši problem.

- Kako vreme odmiče, najveći izazov za vlast je da ne dozvoli da Srbija postane trajno odredište i rezervna zemlja za migrante - poručuje Popović.

POVEZANE VESTI

Petak 04.09.2015. 09:16
treba pomoći izbeglicama (a ne migranti) da pređu malo u Hrvatsku. Bliži je put za Beč i Minhena preko Zagreba.
Petak 04.09.2015. 08:26
Када сам пре одређеног времена писао коментаре о мигрантима разноразни читаоци су ме прозивали како ја нисам добар човек. Скретао сам пажњу на проблеме који ће настати у блиској будућности али су коменаттори писали како они само пролазе кроз Србију. Коментатори који верују властодршцима како све држе под контролом су у дебелом зимском сну на 38 степени. Народе припреми се за европско пролеће.Никада нам ништа лепо није дошло из нац-европе па неће ни овај пут. Данас нема посла а замислите како ће бити посла кад ова јефтина радна снага почне да ради у ово мало фабрика у Србији. Ово је класична окуипација Србије , ово је један од облика специјалног рата. Народе ако мислиш да се рат води само пушком онда ниси добро научио историју. Народе уђите у пошту код железничке станице и биће вам све јасно,МИГРАНТИ ПОДИЖУ огромне суме новца које су им послате из арапског света. Када имаш новац све можеш купити на црном тржишту.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online