Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.08.2015.
19:10
Tanjug A

Istorijski dan za CG: Sporazum o granicama sa Kosovom i BiH

Predstavnici Crne Gore potpisali su u Beču sporazume o razgraničenju sa BiH i sa Kosovom, tako da jedino otvoreno pitanje Podgorice ostaje sa Hrvatskom.

Tanjug
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Austrije Hajnc Fišer i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović nakon potpisivanja sporazuma o razgraničenju BiH i Crne Gore.

Sporazum o razgraničenju sa Kosovom su potpisali crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem i kosovskim ministarom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem.

Potpisivanju oba sporazuma prisustvovao je predsednik Crne Gore Filip Vujanović koji je za agenciju Anadolija rekao da je to "istorijski dan", te da "nikada pitanje na granici sa Hrvatskom nije smatrao otvorenim".

- Mi smo davno postigli sporazum o tome, ako se ne dogovorimo, a mislim da ćemo se teško dogovoriti oko Prevlake, jer je od 2002. prošlo mnogo godina, a nismo se dogovorili, mi idemo na Međunarodni sud pravde u Hagu - istakao je Vujanović.

Kako je rekao, nakon potpisivanja Sporazuma o granici, danas u Beču, Bosna i Hercegovina i Crna Gora mogu ući u novu, zapravo staru fazu u kojoj su bile pre faze zastoja u odnosima zbog pitanja granice, a u kojoj će se okrenuti svesrdnoj saradnji u duhu bliskih odnosa.

On je naglasio kako ratifikaciju Sporazuma o granici između Crne Gore i BiH očekuje vrlo brzo u parlamentima obje zemlje.

Brdo - Brioni za konkretne efekte

Prema njegovom mišljenju, zadaci zemalja Zapadnog Balkana su pre svega ubrzanje ekonomske saradnje, dodavši da za to postoje "sjajne mogućnosti".

- Mislim da treba unaprediti saradnju u oblasti saobraćajne infrastrukture, jer je ona uslov da bi se razvijala ekonomija, kao i korišćenje zajedničkih energetskih potencijala, koje imaju i BiH i Crna Gora. Imamo šansu da koristeći transfer električne energije prema Italiji obe zemlje plasiraju svoje viškove, BiH odmah, a Crna Gora to očekuje za vrlo kratko vreme - kazao je Vujanović.

On od Konferencije zemalja Zapadnog Balkana, koja se održava u Beču, očekuje "konkretna rešenja, koja možda neće biti iskazana u samom početku, kroz odluku da se investira u određene infrastruktune projekte u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture".

Očekuje da će nakon konferencije postojati čvrsta volja i odluka da se ohrabre države članice i kompanije, banke i fondovi da obezbijede jeftinu liniju kako bi se realizovali investicioni projekti kroz izgradnju puteva i korištenja energetskih potecijala.

- Imali smo dobru konferenciju u Berlinu i u Briselu, izvrstan samit u Beču, nakon čega se mora nešto konkretno, jasnije reći, možda ne kroz kratko vreme, ali konačno moramo znati da ćemo imati i od ovog procesa, koji smo nazvali Brdo - Brioni, konkretne efekte - dodao je Vujanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 19:12
Jedini dan kad ustanu da rade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online