Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.08.2015.
05:44
Ž. Marković - Vesti A

Iz BiH otišlo 68.000 ljudi

Bosnu i Hercegovinu je u protekle dve godine napustilo čak 68.000 ljudi, ali taj podatak, čini se, nikoga na bilo kom nivou vlasti nije preterano zabrinuo. O tome svedoči odsustvo bilo kakve reakcije na podatak koji je objavila Unija za održivi povratak i integracije, ali i nepostojanje strategije koja bi, bar u načelu, bila usmerena ka zadržavanju, pre svega mladih.

Srna
Alarmantni podaci nisu nikoga zabrinuli

Predsednica Unije Mirhunisa Zukić izjavila je da je među iseljenicima najviše povratnika koji, kada su se vratili u predratno mesto stanovanja, nisu imali osnovne uslove za život. Ona dodaje da su brojni slučajevi da iz BiH odlaze kompletne porodice, a posebna priča su mladi.

Najomiljenije Nemačka i Švajcarska

Prema podacima Unije za održivi povratak, oko 80 odsto državljana BiH koji traže azil to pokušavaju da urade u Nemačkoj ili Švajcarskoj. Međutim, da bi neko dobio klasičan azil potrebno je da postoje stvarni razlog, kakav je, na primer, politički progon. Stoga mnogi posežu za tromesečnim radom u inostranstvu, pa se na mesec-dva vraćaju u BiH, a dok borave na Zapadu traže načine kako da tamo prebace celu porodicu i ostanu zauvek.

- Odlaze iz ekonomskih razloga, zbog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje. Oni, generalno, odlaze zbog loše politike zapošljavanja, ali i zbog ignorisanja bitnih problema.

Odlaze nam intelektualci i oni koji su završili fakultet, a ne mogu naći posao u BiH jer je takvih zanimanja previše - izjavila je Zukićeva.

Već decenijama je jasno da građani BiH odlaze u inostranstvo trbuhom za kruhom. Međutim, novi razlog za odlazak je apsolutni nedostatak poverenja u državu i pravni sistem. Ljudi žele da odu jer ne mogu da trpe nepravdu.

Dragana M. iz Banjaluke namerava da se do kraja godine sa suprugom i trogodišnjim sinom otisne put Zapada.

- Suprug i ja smo zaposleni. Plate nam nisu velike, ali možemo da preživimo. I dugo smo se lomili da li da idemo u Švajcarsku kod prijatelja koji nas već godinama zovu i ubeđuju da ćemo tamo sigurno živeti bolje. Razlog zbog koga smo prelomili tiče se administracije. Pokušali smo da izgradimo kuću na placu nedaleko od Banjaluke, ali mesecima nismo uspeli da dobijemo potrebne dozvole. Neki su nam otvoreno tražili mito iako smo imali sve potrebne papire. Za to vreme, susedni plac je zaposeo lokalni biznismen. On nije imao nikakvih problema. U zemlji gde su stvari tako postavljene, mi ne želimo da živimo - kaže Dragana.

Demograf Stevo Pašalić tvrdi da će trend odlazaka biti nastavljen jer se u BiH ne radi ništa da se obezbede bolji uslovi života, naročito za mlade ljude.

- Ovo na kraju može dovesti do paradoksalne situacije u kojoj BiH neće imati dovoljno radne snage. Činjenica je da najviše odlaze mladi ljudi, kojima je isplativije da ilegalno rade u Nemačkoj, Švedskoj, SAD ili nekoj drugoj zemlji na Zapadu nego da ostanu ovde. Stoga ćemo doći u situaciju da će nam radna snaga imati prosek godina od 40 do 50 - ocenio je Pašalić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online