Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.08.2015.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Ćirilica prognana iz Vukovara

Vandalsko razbijanje tabli sa ćiriličnim napisom nije bilo dovoljno vukovarskim vlastima, već su otišle korak dalje zabranom dvojezičnih napisa na javnim ustanovama.

Fonet
Još jedna u nizu fašističkih odluka u Hrvatskoj

Tu i nije kraj skandala članice Evropske unije koja se ulaskom u ovu zajednicu obavezala na poštovanje ljudskih i manjinskih prava. Za svako obraćanje na ćiriličnom pismu, moraće da se piše posebna molba i plati taksa. Beograd je hitno reagovao oštrom notom Zagrebu, a Brisel sramno žmuri na fašizam pridošlice u EU.

Taksa za Srbe

Izmenama Statuta je Srbima omogućeno da koriste ćirilicu u zvaničnim papirima, ali za svaki dokument moraju pismeno da se obrate zahtevom gradskom veću, a to će ih koštati 20 kuna, odnosno oko tri evra. Odobreno je i izvođenje srpske himne u svečanim prilikama, ali pošto bude izvedena himna Hrvatske. Odlučeno je da gradsko veće svakog oktobra raspravlja o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti i dijaloga među građanima Vukovara i da u skladu sa zaključcima donosi odluku o proširivanju obima osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru novim pravima.

U protestu srpskog Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da se direktno negira ravnopravnost upotrebe jezika i pisma i krše osnovna ljudska i manjinska prava Srba. Srbija upozorava Hrvatsku da mora da poštuje međunarodne obaveze koje je preuzela.

Pevali ustaške pesme

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je rekao da je odluka o ukidanju dvojezičnih tabli najbolja ako se uzmu u obzir životne činjenice i okolnosti u gradu. Taj istup i ne čudi, ako se zna da je njegov zamenik na svom Fejsbuk profilu je kačio rečenicu "jednom četnik, uvek četnik Bog i Hrvati". Postoji i snimak na kojem je Pavliček sa predsednikom Gradskog veća, Igorom Gavrićem na svom venčanju peva "Oj ustaše braćo mila... Drinu ćemo pregaziti i Srbiju zapaliti..."

- Tražimo hitnu reakciju na odluku vlasti u Vukovaru čiji su najviši predstavnici ovih dana, u godini kada ceo svet slavi 70 godina pobede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke nezavisne države Hrvatske - saopštava MSP.

Da osionosti vukovarskih vlasti nema kraja govori i činjenica da je Statut grada promenjen bez javne rasprave, a njihovu odluku zamenik gradonačelnika Vukovara srpske nacionalnosti Dejan Drakulić vidi kao suprotnu zakonu i korak unazad u stečenim pravima Srba. Novi potez Vukovara u inače vrlo zahladnelim odnosima dve zemlje dočekan je u Srbiji sa velikim revoltom. Ministar za rad Aleksandar Vulin ističe da je od reagovanja hrvatske vlade važnije da li će i kako reagovati EU.

Nadležne u Briselu je pitao kako bi reagovali da je neko u Belgiji zabranio upotrebu nemačkog ili francuskog jezika, dodajući da ako EU može svojoj članici da dozvoli da zabrani upotrebu pisma jednom narodu, pitanje je kakve su njene vrednosti.

Kao i Vulin i zamenik predsednika parlamentarnog Odbora za dijasporu Miodrag Linta traži od Vlade Hrvatske suspenziju Statuta i tako zaštiti Ustav i pravo Srba da čuvaju nacionalni i kulturni identitet. Uz ocenu da se položaj srpske zajednice značajno pogoršao, posebno antisrpskom kampanjom 2013. Linta je rekao da EU ne sme da ćuti i apelovao na Brisel da traži od Zagreba da poštuje Ugovor o pristupanju EU, iz 2011. gde je navedena obaveza poboljšanja položaja Srba sprovođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ustavni zakon mrtvo slovo

- Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina garantovano je svim manjinama čije učešće prelazi trećinu opština i gradova, da koriste srpski jezik i pismo u javnoj upotrebi. Prema popisu stanovništa iz 2011. godine u Hrvatskoj, u 21 opštini i dva grada Srba ima više od 33 odsto. Međutim, ne samo u Vukovaru već i u drugim gradovima Hrvatske, ne poštuje se odluka o upotrebi ćirilice u javnom životu - istakao je Linta.

Rat oko ćirilice, kako smatra hrvatski analitičar Davor Đenero, dugoročno ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru, ali kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni.

- Malo toga tako jasno pokazuje tu balkansku blokadu svesti kao ostvarivanje prava na korišćenje manjinskim jezikom i pismom u lokalnoj zajednici - kazao je Đenero dodajući da se dvojezičnost u Vukovaru mora ostvariti.

Hrvatski Savez antifašističkih boraca i antifašista vukovarsku odluku ocenio je kao sramotnu i nemoralnu. Vide je kao izvor novih mržnji koji se mora osuditi, a izmene statuta nazvaju "hrvatskom sramotom". Vukovarske vlasti su, kaže predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac sada i ozvaničile kampanju koja je dve godine vođena protiv ćirilice i pripadnika srpske zajednice.

- To je kršenje ustavnih i zakonskih odredbi u Hrvatskoj i bacanje pod noge odredbi ugovora sa EU koji je potpisalo 27 članica i prihvatio Evropski parlament - istakao je Pupovac.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.08.2015. 08:09
Srbi imaju sva prava u hrvatskoj. Mogu da rade, idu u skolu i crkvu. Dobili su pravo da zive u svoim kucama. U stanovima neki da neki ne. Mogu cak da se bave politikom iako ne bas da obavljaju znacajne drzavne funkcije. Imaju puno vise prava nego 41ve. Mogu da disu hrvatski zrak. Svi se mogu slobodno vratiti ako nisu cinili "zlocine", koi postuju zakon i postuju tekovine narodno oslobodilacke oluje a narocito oni koi su spremni na asimilaciju i suzivot. Oni koima nesmeta slusati pjesme narodnog glasnogovornika Perkovica i slicne koje velicaju "opravdanu" borbu hrvatskog naroda u 20 om vijeku jer eto imaju hrvati pravo na slobodu. Jednom rijecju "demokratija"...To je od prilike stav hrvatskog naroda. Za vise treba proci bar tisucu godina da ratne rane na dusi hrvatskog naroda zacijele.
Sreda 19.08.2015. 09:16
Cirilica nije probljem,nego ono sto sekrije iza nje;npm.poceloj Srbiju skoro se upotrebe latinica Osim tamo gde zive mannninje se upotreblava cirilica ! znaci politicki pozadinu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online