Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.08.2015.
05:11
B. Simonović - Vesti A

Ispovest generala Đukića (3): Beograd opet ponižen

Pezionisani general Borislav Đukić uhapšen je 18. jula na aerodromu u Tivtu na osnovu hrvatske i Interpolove poternice zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom rata u Hrvatskoj i navodnog rušenja brane na Perući. Od tada se general Đukić nalazi u ćeliji zatvora u Spužu gde čeka ekstradiciju u Hrvatsku.

Lična arhiva
General Borislav Đukić

Posredstvom advokata Milorada Ivanovića, branioca uhapšenog generala, "Vesti" ekskluzivno prenose generalovu izjavu datu na saslušanju u Podgorici. Đukić je rekao da bi njegovo izručenje Hrvatskoj bilo veliki presedan i poniženje za Srbiju, ako se uzme u obzir postupanje zemalja u okruženju koje nisu ispoštovale zahteve Interpola Srbije, odnosno srpskog Tužilaštva za ratne zločine i isporučile tražene ratne zločince, kakvi su Ejup Ganić, Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Naser Orić i drugi.

- To poniženje je tim veće što se predmet "Perućac" već u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, gde se već utvrđuju činjenice i odgovornost. Mene u vezi s tim, dosad niko nije ni pozivao ni saslušavao, čak ni kao svedoka, jer je verovatno jasno da se u tome nije ni na koji način ogrešio ni general Mile Novaković, koji je, koliko znam, nekoliko puta saslušavan u vezi s tim, a pogotovu ja koji u to vreme nisam imao nikakve komandne uloge i nadležnosti. Ponavljam, na ovu poternicu gledam kao na politički, a ne pravni akt. Začuđujuće je to što je ona tek sada aktivirana, jer ja već 20 godina redovno dolazim i najmanje po mesec dana boravim u Herceg Novom. Tako sam došao i ove godine i mesec dana spokojno boravio, a onda kad sam sasvim legalnim i redovnim putem, kojim sam i došao u Crnu Goru, krenuo da se vratim, isprečila se policija - rekao je Đukić.

Advokat Ivanović je za "Vesti" rekao da je veoma indikativno što je baš u vreme velike pompe i proslave dvadesetogodišnjice zločinačke hrvatske akcije "Oluja" u Crnoj Gori aktivirana ta Tuđmanova poternica iz 1994. godine.

- Zašto baš sada, kada je naboj mržnje prema Srbima i Srbiji u Hrvatskoj ponovo dostigao usijanje? Neshvatljivo je zašto je MUP Crne Gore, suprotno pravu i pravnoj sigurnosti, sada postupio po toj poternici Interpola Zagreb, kad se zna da su te iskonstruisane i ispolitizovane poternice tada raspisivane s ciljem da Hrvatska zaštiti pripadnike svoje vojske i policije koji su u to vreme počinili na hiljade teških i do danas nekažnjenih zločin prema pripadnicima JNA i srpskom narodu u Hrvatskoj. Zbog tih zločina u hrvatskoj nisu vođeni postupci protiv generala-zločinaca, neki su čak i u Hagu oslobođeni iako su optužbe dokazane, a sada se neko setio srpskog generala Đukića i MUP Crne Gore požurio da ugodi toj želji. Samo ta činjenica, to što se sve događa u ovom trenutku hrvatske antisrpske euforije, bilo bi dovoljan dokaz i razlog za Đukićevo neizručenje jer je potpuno jasno da on tamo u ovako uzavreloj atmosferi ne bi imao pravično suđenje - ističe advokat Ivanović.

On navodi da naspram toga što ne postoji pravni osnov za izručenje i postupanje po jednoj takvoj poternici, postoje veoma jasni i veoma ozbiljni razlozi da se ona stavi van snage i čovek pusti na slobodu.

- To bi trebalo da se desi kako u interesu prava i pravde, tako i iz čisto humanih razloga da se čovek ozbiljno narušenog zdravlja ne izlaže takvim stresovima i opasnostima - zaključio je Ivanović.

Golgota advokata

Zanimljivo je da generala Đukića i njegovog branioca, advokata Milorada Ivanovića, osim starog prijateljstva vezuje i to što je i Ivanović preživeo i još preživljava sličnu golgotu. I on se našao na spisku optuženih za deportaciju muslimana iz Crne Gore 1992, ali još nema mira i nije dobio satisfakciju iako je pravosnažno oslobođen bilo kakve odgovornosti. Tužilaštvo još poteže vanredne pravne lekove, a sudovi u parničnom postupku još odugovlače da Ivanoviću naknade bar deo štete pretrpljene zbog toga što je deset godina bio onemogućen da radi i bavi se svojim poslom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online